Srijeda, 20. Januar 2021.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Lejla Selmanović: Nemojte se bojati velikih snova

Četvrtak, 16.05.2019. // Izvor: Francuska ambasada u BiH // Intervjui
Lejla živi u Sarajevu već nekoliko godina. Nakon diplome mastera iz međunarodnog prava, odlučila je da doktorat radi u Francuskoj. Tema njenog rada na engleskom jeziku odnosi se na paritet među spolovima u međunarodnom kontekstu radnog i socijalnog prava.
 
Zašto ste odabrali baš Francusku?
 
Francuska i ja već odavno imamo "ljubavnu priču na daljinu". U ovu zemlju putujem s vremena na vrijeme, a divim joj se zbog njenog nevjerovatnog kulturnog naslijeđa, bogate istorije i ukusa za estetiku.
 
Francuska, koja je četvrta zemlja po prijemu stranih studenata, poznata je po kvaliteti svog obrazovanja i otvorenosti. Ambiciozni studenti dolaze iz cijelog svijeta kako bi iskoristili ovaj nevjerovatni potencijal kojeg Francuska nudi na području univerzitetskog rada i istraživanja. Studiranje na nekoj francuskoj akademskoj instituciji svakako će mi dati znanje i stručnost potrebnu da izgradim uspješnu karijeru na regionalnom, ali i, nadam se, međunarodnom nivou.
 
Kako se snalazite sa francuskim jezikom?
 
Ovo će biti idealan način da poboljšam nivo poznavanja ovog jezika i da u potpunosti upoznam francusku kulturu. Francuski je službeni jezik Olimpijskih igara, Evropske unije, evropskih sudova, diplomatije, a i jezik nekoliko renomiranih djela klasične književnosti. Više volim smatrati ovaj jezik sofisticiranim, prefinjenim i delikatnim, nego iznimno teškim i komplikovanim… iako se baš mučim sa gramatikom i usvajanjem rječnika.
 
Tema Vašeg rada odnosi se na paritet među spolovima u međunarodnom kontekstu radnog i socijalnog prava. Zašto baš ovo?
 
Nakon što sam u svom profesionalnom životu iskusila različite oblike nejednakosti i diskriminacije vezane za ravnopravnost spolova, osjećam potrebu i zadatak da doprinesem u stvaranju pravednijeg i ravnopravnijeg poslovnog ambijenta i garantovanju ženama i muškarcima dobijanje jednakih šansi, jednakog ophođenja i određenih prava koja su osnova za izgradnju poslovnog puta. Učestvovanje na tržištu rada, jednake plate, porodiljsko odsustvo za očeve i mogućnost za žene da budu na direktorskim i rukovodećim pozicijama samo su neka od pitanja koja moramo riješiti na odgovarajući način.
 
Općenito, najžustrije branimo pitanja koja nas lično pogađaju, probleme koji dotiču određene aspekte našeg ličnog identiteta ili su posebno važni za naše blagostanje. Činjenica da sam žena koja se bori protiv nejednakosti spolova i nepravde na krucijalnim područjima kao što su obrazovanje ili poslovna karijera, još više pojačava moj interes i ambicije da radim doktorat na tu temu. Kao strastvena braniteljka jednakih prava, želim raditi doktorat o paritetu među spolovima u međunarodnom kontekstu radnog i socijalnog prava. Mogućnost da to uradim na engleskom jeziku je dodatno ohrabrenje. Moj cilj je da radim na pronalsku rješenja koja se mogu primjeniti u zemljama Evrope i ostatku svijeta, kako bi se ispravile sistematske i strukturne nejednakosti između žena i muškaraca, posebno na području radnog prava. Mislim da se pitanja koja želim obraditi smatraju krucijalnim brigama savremenog svijeta i da je jedna takva studija dobrodošla i neophodna.
 
Kako ste čuli za stipendije francuske vlade?
 
Za stipendije sam saznala u Francuskom institutu u Sarajevu gdje već nekoliko godina idem na časove francuskog jezika. Vidjela sam postere u njihovim prostorijama i osoblje Instituta, koje me je ohrabrilo da se prijavim, ljubazno mi je sve objasnilo. Nakon prijave, također su bili prisutni tokom cijelog procesa koji ponekad može biti težak i stresan za kandidate. To je bila velika podrška i nešto što izuzetno cijenim.
 
Šta ste znali o Francuskoj prije stipendije?
 
Za mene, Francuska je zemlja brojnih Nobelovaca (četvrta na svijetu), zemlja filozofa Voltairea i Montesquieua, renomiranih pisaca kao Hugo, Balzac, Zola i Dumas ili slikara kao Cézanne i Renoir. Zemlja u kojoj akademske institucije redovno budu svrstane među nabolje na svijetu i koje igraju važnu ulogu u evropskom i svjetskom univerzitetskom istraživanju.
 
Šta biste savjetovali bh. studentima koji bi željeli studirati u Francuskoj?
 
S obzirom da sam tek na početku ovog novog puta i nove avanture, nisam sigurna da bih mogla dati dobre savjete. Sigurna sam da bi bivši stipendisti to sa zadovljstvom uradili. Ipak, ohrabrujem sve one koji žele nastaviti studije u inostranstvu i koji su fascinirani Francuskom i njenim bogatim naslijeđem, njenom kulturom i akademskom reputacijom, da se prijave i nauče francuski. Jedini neuspjeh bi bio uopšte ne pokušati. I nemojte se bojati velikih snova!

KONKURSI

Rok za prijavu: 09.02.2021. // Konkurs je otvoren još 20 dana.

Konkurs Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za dodjelu stipendija za akademsku 2020/21. godinu

Rok za prijavu: 10.02.2021. // Konkurs je otvoren još 21 dan.

Konkurs za dodjelu stipendija djeci branilaca/branitelja iz SBK za akademsku 2020/21. godinu