Srijeda, 19. Februar 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Emir Šišić: Francuski visokoškolski sistem je jedan od vodećih u svijetu

Subota, 23.12.2017. // Izvor: Stipendije.ba // Intervjui

Emir Šišić završio je sam master studij iz francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te master iz francuskog kao stranog jezika na Univerzitetu u Nantesu (Francuska).

Stipendije.ba: Zašto Francuska za doktorat?

Emir Šišić: S obzirom na to da sam po profesiji profesor francuskog jezika i književnosti, bilo je sasvim logično da se na doktorski studij upišem upravo o Francuskoj. To nije moj prvi studij u Francuskoj. Kada sam 2010. godine prvi put čuo za stipendije francuske vlade prijavio sam se za master iz oblasti francuski kao strani/nematernji jezik. Preko jedne kolegice sam čuo za te stipendije te odlučio iskušati svoju sreću. Na kraju sam dobio stipendiju te proveo jednu godinu u Nantesu (2012/2013) na njihovom univerzitetu. Bio sam zadovoljan stečenim znanjem i kompetencijama na matičnom fakultetu u Sarajevu, ali htio sam to proširiti na masteru koji se upravo tiče izučavanja i predavanja francuskog jezika strancima. Trenutno sam na drugoj godini doktorskog studija u gradu Poitiersu na zapadu Francuske. Francuski visokoškolski sistem je jedan od vodećih u svijetu jer je kvalitetan, inovativan i vrlo brzo primjenjiv u svakodnevnom radu.

Stipendije.ba: Šta si prije znao o Francuskoj? (kultura, opšte stvari ili baš nešto vezano za studiranje) 

Emir Šišić: Tokom studija na sarajevskoj romanistici naučio sam mnogo toga o Francuskoj i upoznao se s njihovom kulturom, ali to je tada uglavnom bilo u teoriji. Zanimalo me je kako stvari funkcionišu u praksi i znao sam da ću ipak najviše toga naučiti dužim boravkom u toj zemlji. U Francusku sam prvi put otišao 2011. godine nakon završenog mastera kada sam osvojio pobjedničko putovanje u takmičenju iz jezika na našem fakultetu. Moram priznati da sam kroz te dvije sedmice odmah zavolio Francusku i eto, odlučio da poradim na tome da se vratim. O kulturi i historiji sam naučio mnogo tokom studija jer smo kroz nastavu iz književnosti i civilizacije puno toga usvojili. O samom načinu studiranja nisam mnogo znao, ali tu mi je pomogao, kao i svim stipendistima, Campus France i Ambasada Francuske.

Stipendije.ba: Šta si naučio na francuskom i o Francuskoj?

Emir Šišić: Tokom prvog boravka od godinu dana uspio sam prije svega naučiti domaće poštapalice i dosta kolokvijalnih riječi. Jezik mi po dolasku nije bio problem jer sam ga već govorio, no moram priznati da sam se u potpunosti oslobodio u usmenom i pismenom izražavanju tek kada sam se našao u autentičnoj komunikaciji na fakultetu, u pošti, prodavnici i u svakodnevnim situacijama. O samoj Francuskoj sam naučio puno toga, o ishrani, običajima, kulturi koja je ipak sastavni dio života Francuza. I da, njihova ljubaznost, svakodnevno pozdravljanje, izvinjavanje za sve i svašta nisu ništa neobično i usiljeno nego svakodnevna kultura njihovog mentaliteta. Tu se, sigurno, možemo ugledati na njih.

Stipendije.ba: O čemu je doktorat?

Emir Šišić: Doktorat koji radim je iz lingvistike. S obzirom na to da radim u nastavi i predajem njihov jezik, bavim se raznim aspektima usvajanja jezika i lingvistike.

Stipendije.ba: Koji su planovi poslije doktorata?

Emir Šišić: Već nekoliko godina radim u svojoj matičnoj kući, na sarajevskoj romanistici tako da je i sam doktorat u svrhi nastave i nastavnog procesa. U Francuskoj vlada veliki istraživački duh, a doktorat prije svega i obuhvata te aspekte. Plan mi je da nastavim predavati na Katedri za francuski jezik, veoma volim posao sa studentima i on me inspiriše.

Stipendije.ba: Neki savjet za studente iz BiH koje zanima studiranje u Francuskoj?

Emir Šišić: Svojim studentima, a i svim drugim mladim ljudima koji žele da studiraju u inostranstvu preporučio bih Francusku. Moji studenti već idu na razne Erasmus programe na francuske univerzitete, a obavezno preporučujem i stipendije za master i doktorat. Svima koji žele aplicirati savjetovao bih i da pohađaju kurs francuskog, ukoliko nemaju predznanje. Lakše će se snaći, a i prirodnije je studirati na francuskom u Francuskoj nego na engleskom iako to neki univerziteti nude. Mislim da se nijedan student neće pokajati jer je francuski obrazovni sistem jedan od najboljih u svijetu. Ne zaboravite, francuski govori 280. miliona ljudi i jezik ima svoje predstavništvo – Frankofoniju! Francuski je, uz engleski jezik, jedini u upotrebi na svih pet kontinenata. Mislim da su to samo od nekih razloga zbog kojih treba otići i studirati u Francuskoj.

Razgovarala: Željka Divković


KONKURSI

Rok za prijavu: 18.03.2020. // Konkurs je otvoren još 28 dana.

Konkurs Fondacije Granoff za stipendiranje 20 studenata Univerziteta u Bosni i Hercegovini

Rok za prijavu: 21.02.2020. // Konkurs je otvoren još 2 dana.

Javni poziv Opštine Srebrenica za dodjelu stipendija u akademskoj 2019/20. godini