Utorak, 28. Januar 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Nermina Jerkovic: Uvijek sam sanjala o studiranju u Francuskoj

Četvrtak, 23.05.2019. // Izvor: Francuska ambasada u BiH // Intervjui

Nermina Jerkovic je diplomirala na univezitetima u Bolonji i Sarajevu. Studiranje je nastavila 2018. u Nici, na Univerzitetu Côte d’Azur.

Možete li nam predstaviti temu Vašeg doktorata?

Tema govori o međunarodnim migracijama, a odnosi se na slučaj Bosne i Hercegovine : "Odakle dolaze migranti, zašto baš Bosna i Hercegovina i koja je njihova krajnja destinacija?". Da budem iskrena, kada sam se prijavila za stipendiju francuske vlade u januaru 2018., nisam imala nikakvu predstavu o veličini ovog fenomena u Bosni i Hercegovini. Danas je to izuzetno važna i kontroverzna tema. Izgleda se da je tema mog doktorata postala mnogo interesantnija.

Nakon diplome na Univerzitetu u Sarajevu, odlučili ste nastaviti studije mastera na Univerzitetu u Bolonji, gdje ste objavili rad na temu "Towards sustainable gender equality? The importance of CEDAW and UNSCR 1325 for increased participation of female police officers. Case study of the Slovenian Police". Zašto ste se odlučili na doktorat u Francuskoj?

Prije tri godine, odlučila sam da krenem s učenjem francuskog jezika u Francuskom institutu u Sarajevu. Tu sam upoznala sjajne ljude i mnogo sam naučila od svih profesora, Dženane, Gorana, Selme, Alise, Jorna i Sofi. Otkrila sam gastronomiju, običaje, francuske gradove i turistička mjesta.

Neki od njih su nastavili da mi predaju francuski i u okviru programa "Francuski jezik u međunarodnim odnosima" u organizaciji Međunarodne organizacije za frankofoniju i u partnerstvu sa Francuskim institutom. 
Predavanja na fakultetu su bila na engleskom jeziku, ali sam i dalje zaljubljena u francuski. Uvijek sam sanjala o studiranju u Francuskoj ili barem o obilasku te zemlje. Zahvaljujući ovoj stipendiji, taj san mi se ostvario.
 
Ova stipendija je dakle omogućila ostvarenje dugogodišnjeg projekta. A kako ste saznali za stipendije?

Vidjela sam brošuru Campus France u kojoj je bilo riječi o stipendijama francuske vlade. Odlučila sam da kontaktiram jednog bivšeg stipendistu i tako dobijem više informacija. Prijavila sam se i dobila stipendiju.
 
Koji biste savjet dali bh. studentima koji žele studirati u Francuskoj?

Moj savjet je: učite, učite, učite. Nikad nemojte prestati. Po mom iskustvu, Francuski institut je jedan od najboljih promotora Francuske, i privilegija je učiti tamo. Osim što sam dobila informacije o stipendijama, otkrila sam sve kulturne i obrazovne mogućnosti koje Francuska nudi mladima iz Bosne i Herecgovine.

KONKURSI

Rok za prijavu: 04.02.2020. // Konkurs je otvoren još 7 dana.

Konkurs Općine Sanski Most za dodjelu stipendija redovnim studentima za ak. 2019/20. godinu

Rok za prijavu: 04.02.2020. // Konkurs je otvoren još 7 dana.

Konkurs Općine Kiseljak za dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2019/20. godini

Rok za prijavu: 05.02.2020. // Konkurs je otvoren još 8 dana.

Natječaj Općine Vitez za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2019/20. godinu

Rok za prijavu: 08.02.2020. // Konkurs je otvoren još 11 dana.

Konkurs Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za dodjelu stipendija za akademsku 2019/20. godinu

Rok za prijavu: 07.02.2020. // Konkurs je otvoren još 10 dana.

Konkurs za dodjelu stipendija djeci branilaca/branitelja iz SBK za akademsku 2019/20. godinu