Četvrtak, 20. Juni 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Testiranje za stipendije Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) za 2019. godinu

Utorak, 26.03.2019. // Izvor: Anadolija // Novost
Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) i ove školske godine organizira besplatno testiranje za stipendije za sve maturante iz Bosne i Hercegovine, kao i iz zemalja regiona. Testiranje će biti održano, u petak, 29. marta 2019. godine, a očekuje se učešće oko 2.000 studenata, javlja Anadolu Agency (AA). 
 
Na IUS-u je danas upriličena konferencija za novinare povodom organizovanja najvećeg testiranja za stipendije u državi, a domaćini su bili rektor IUS-a Ahmet Yildirim i PR menadžer Mirnes Baltić. 
 
Istaknuto je kako IUS kao primjer funkcionalnosti društveno odgovornog poslovanja, te brige o društvu i nastojanju jedne ustanove da dorpinese razvoju društva u svim segmentima. Već dugi niz godina, IUS organizuje testiranje za stipendije za sve maturante sa područja BiH i zemalja iz regiona. Pored prilike da osvoje vrijednu stipendiju, test je odličan način za sve maturante da pokažu testiraju svoje znanje, neobavezno o upisu na univerzitet. 
 
Stipendije se dodeljuju učenicima na osnovu osvojenih bodova na ispitu, počevši od 40 posto do 100 posto. Tako će u petak, 29. marta, biti upriličen dan testiranja, odnosno Dan otvorenih vrata, gdje budući studenti imaju priliku upoznati se sa svim fakultetima, studijskim programima, nastavnim osobljem te budućim kolegama. U sklopu Dana otvorenih vrata, student mogu dobiti i detaljnije informacije o studentskoj razmjeni te studentskoj praksi. 
 
Rektor Yildirim je naglasio da je misija IUS-a da obezbijedi najkvalitetnije obrazovanje svojim studentima, te da postane široko priznat kao najbolji univerzitet u Bosni i Hercegovini i regionu. 
 
"Vizija IUS-a je da postane međunarodno priznata visokoškolska ustanova i istraživački centar koji, kroz zajedničke napore osnivača, akademskog i administrativnog osoblja, studenata i svih zainteresiranih strana, podstiče i njeguje izvrsnost u radu i predanost kvalitetu. Cilj IUS-a je postati glavno čvorište na Balkanu za povezivanje Istoka sa Zapadom, Sjevera sa Jugom. Naši studenti su cjeloživotni učenici, internacionalno osviješteni i dobro razvijeni lideri u aspektu društveno- ekonomskog razvoja zajednice", rekao je Yildirim. 
 
IUS opravdava svoj međunarodni prefiks u svakom smislu. Trenutno na IUS-u studiraju studenti iz 50 različitih zemalja, akademsko osoblje dolazi iz 15 zemalja, te je potpisano više od 70 MoR-a sa respektabilnim institucijama iz cijelog svijeta. IUS je aktivno uključen i učestvuje u mnogim međunarodnim projektima. Mnogi od tih projekata su finansirani od strane EU, poput SAGE projekta rodne ravnoprasvnosti, u kojem je IUS-jedini partner iz regije. Pored navedenog, IUS niže uspjehe i na polju međunarodne studenske razmjene kroz Erasmus+ program. 
 
"Trenutno smo u procesu potpisivanja ugovora o dvojnim diplomama sa Istanbulskim tehničkim univerzitetom (ITU), kojim će biti obuhvaćena četiri studijska programa. Studenti koji završe dvogodišnji studij na IUS-u, a zatim nastave školovanje na ITU-u, dobit će diplome na oba univerziteta. Također, trenutno pregovaramo sa jednim veoma poznatim evropskim univerzitetom za isti projekat. Za sada ne smijem spomenuti ime, ali se nadamo da ćemo ovaj ugovor potpisati do kraja godine. Mislim da smo oborili rekord u regionu u vidu Erasmus+ mobilnosti. Od 2005. do danas, 800 studenata i profesora je bilo na našem univerzitetu kroz programe razmjene“, zaključio je rektor Yildirim.
 
Poručeno je da je testiranje za stipendije otvoreno za sve maturante četverogodišnjih škola, te je potpuno besplatno i neobavezujuće za sve učenike. 
 
Rektor Yildirim je na pitanje novinara istakao kako je IUS obrazovna ustanova koja studentima u Bosni i Hercegovini, a to se može posmatrati i sa aspekta Balkana, osim sto daje mogucnosti kvalitetnog obrazovanja, ona nastoji spriječiti svaku stetu koju mogu nanijeti stukture poput FETO-a. 
 
"Ono čemu smo imali priliku posvjedočiti trenutno i nakon pokušaja puča 15. jula 2016., jeste da pomenute strukture pod maskom djelovanja u obrazovnom sektoru imaju druge ciljeve. Mi kao IUS dajemo sve od sebe kako bi to spriječili. Smatramo da imamo jedan veoma značajan zadatak u borbi protiv FETO-a. Mi ćmo svakako nastojati da kroz sudjelovanje u razlicitim projektima i pružanje kvalitetnog obrazovanja spriječimo da studenti u ovoj zemlji padnu u njihovu zamku", podvukao je Yildirim.
 
Nakon konferencije za novinare, prisutni su imali priliku obići GSM laboratoriju, TV studio, Siemens laboratoriju, te Istraživački i razvojni centar IUS-a. 

KONKURSI

Rok za prijavu: 10.07.2019. // Konkurs je otvoren još 20 dana.

Konkurs Fondacije "Izvor nade" za dodjelu studentskih stipendija za ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 28.06.2019. // Konkurs je otvoren još 8 dana.

Konkurs Fondacije "Izvor nade" za dodjelu srednjoškolskih stipendija za šk. 2019/20. godini