Petak, 05. Juni 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Željka Divković: Francuska je postala 11. odredište za studiranje za studente iz BiH

Ponedjeljak, 05.11.2018. // Izvor: Stipendije.ba // Intervjui
U intervjuu za portal Stipendije.ba Željka Divković, predstavnica Ureda Campus France, govori o predstojećem Petom sajmu francuskih univerzieta u Sarajevu, mogućnostima koje se nude našim studentima te sličnim temama.
 
Još nekoliko dana nas dijeli od Petog sajma francuskih univerzieta u Sarajevu, koji će se 7. novembra održati na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Koliko ovakvi sajmovi znače bh. studentima i koliko, prema vašim saznanjima, studenti zaista ostvare saradnju sa stipenditorima na sajmovima?
 
Veliko nam je zadovoljstvo da možemo najaviti peti po redu Sajam francuskih univerziteta, koji će se 7.11. održati na Filozofskom fakultetu. Ovaj sajam zapravo je regionalna turneja u sklopu koje predstavnici različitih francuskih visokoškolskih ustanova imaju priliku da svoje institucije predstave učenicima, studentima i svim zainteresiranim iz brojnih zemalja (Bugarska, Albanija, Crna Gora, Makedonije, BiH, Srbija). Duži niz godina Francuska nije bila jedno od najučestalijih odredišta za studiranje za studente iz BiH, ali se posljednjih godina ta situacija poprilično promijenila i Francuska je postala 11. odredište za studiranje za studente iz BiH. Ovaj sajam zaista je jedinstvena prilika svim zainteresiranima da upoznaju neke od visokoškolskih ustanova, postave pitanja i dobiju konkretne odgovore koji im svakako pomažu u kasnijem konačnom odabiru.
 
Koji univerziteti će se predstaviti na Sajmu? Za koje, na osnovu dosadašnjeg iskustva ili drugih procjena, očekujete da će privući najviše pažnje?
 
Na ovogodišnjem sajmu ukupno će se predstaviti 13 izlagača, od toga 10 visokoškolskih ustanova: Sciences Po, Univerzitet Poitiers, Univerzitet Artois, Univerzitet Lyon 1, Univerzitet Lyon 2, EPITECH – visoka škola za informatiku i nove tehnologije, CESI – visoka škola za injžinjerske studije, ESC Troyes – visoka škola za menadžment, INSA Rouen – Državni institut za primjenjene nauke i ESFAM – visoka škola za administraciju i menadžment. Pored visokoškolskih institucija svoje usluge će predstaviti i MGEL- studentsko osiguranje i naravno Francuski institut u Bosni i Hercegovini, Ambasada Francuske i Ured Campus France, kao organizatori sajma.

Svaka od ovih institucija zaista je zanimljiva i nudi različite mogućnosti, ali nekako se najviše ističu Univerzitet u Poitiersu, na kojem studira dosta studenata iz BiH i svakako Sciences Po, jedan od svjetski najbolje rangiranih univerziteta.
 
Ono što je također bitno napomenuti jeste da će nakon Sajma biti održan sastanak naučnog komiteta Francuska – BiH na kojem će se sastati predstavnici francuskih univerziteta i bosanskohercegovačkih univerziteta i fakulteta, kako bi razgovarali o dosadašnjoj saradnji i novim zajedničkim projektima, naročito u okviru programa Erasmus +.
 
Koji su to najčešći uslovi koje strani stipenditori traže od studenata iz BiH, bilo da se radi o programima razmjene ili punog studija?
 
Ne postoje nikakvi unaprijed određeni preduslovi za upis na neku od visokoškolskih institucija, studenti iz BiH imaju jednaka prava i obaveze kao i studenti iz ostalih zemalja.
 
Imate li informacije o bh. studentima koji su studirali u Francuskoj i koliko im je to iskustvo značilo u daljem obrazovanju i karijeri?
 
U stalnom smo kontaktu sa našim stipendistima, kako bivšim tako i trenutnim i zaista je veliko zadovoljstvo vidjeti da su svi uspješni u onome što rade i da im je iskustvo boravka i studiranja u Francuskoj pomoglo da li u daljnjem školovanju ili na profesionalnom planu. Na prvo mjesto bih svakako stavila sve one koji su odbranili svoje doktorske teze u Francuskoj, ili ih pripremaju, a koje im zaista mnogo znače za daljnju karijeru. 

Kako bismo imali još bolji kontakt sa našim stipendistima ali i sa svima onima koji su jedan dio ili cijele studije proveli u Francuskoj, uskoro planiramo i pokretanje mreže France Alumni. Jedan od ciljeva ove mreže svakako je i da se alumni međusobno povežu i ostanu u kontaktu.
 
Na dan Sajma objavit će se i Konkurs za dodjelu Vladinih stipendija za akademsku 2019/20. godinu. O kakvim stipendijama se radi, koji su uslovi za apliciranje i do kada su otvorene prijave?
 
Na Sajmu francuskih univerziteta biće otvoren i ovogodišnji konkurs za stipendije Vlade Francuske, a radi se o stipendijama koje Ambasada Francuske dodjeljuje svake godine i za koje se prijavi veliki broj kandidata. Za stipendije za master 2 (završnu godinu mastera) i doktorat mogu aplicirati svi studenti koji imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine.
Za stipendije master 2 mogu se prijaviti studenti koji će do kraja akademske 2018/2019. imati završene najmanje četiri godine studija (master 1), dok se za stipendije za doktorat mogu prijaviti kandidati koji će do kraja školske 2018/2019. imati završen master studij (5 godina). Stipendija za master 2 je jednogodišnja stipendija, dok stipendija za doktorat traje 3 godine (6 mjeseci boravka u Francuskoj u periodu od 3 godine). Konkurs je otvoren od 7.11.2018. do 18.1.2019. i sve informacije su dostupne za web stranici Ambasade Francuske ambafrance.org.
 
Možete li nam, na osnovu dosadašenjeg iskustva, reći nešto o portalu Stipendije.ba?
 
Portal Stipendije.ba jedan je od najboljih, ako ne i najbolji portal, kako za studente, tako i za institucije koje su u stalnom kontaktu sa studentima. Ako želite da vaša informacija dođe do studenata, najbolji izbor je svakako Stipendije.ba. Sve pohvale za profesionalni tim ljudi koji marljivo rade na prikupljanju svih korisnih informacija i čine ih dostupnim široj javnosti, a svakako da i broj patilaca na društvenim mrežama govori tome u prilog.
 
Razgovarao: Davud Zukić

KONKURSI

Rok za prijavu: 30.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 25 dana.

Javni poziv Vlade Japana za dodjelu MEXT stipendija za 2021. godinu

Rok za prijavu: 20.06.2020. // Konkurs je otvoren još 15 dana.

Javni natječaj Općine Stolac za dodjelu stipendija studentima u ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 10.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 5 dana.

Konkurs Fondacije “Izvor nade” Sarajevo za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2020/21. godinu