Utorak, 25. Septembar 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Moje iskustvo sa Njemačkom službom za akademsku razmjenu

Ponedjeljak, 02.02.2015. // Izvor: Stipendije.ba // Iskustva

Piše: Selma Tabak

Kao studentica germanistike dobila sam semestralnu stipendiju Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD), a time i mogućnost da peti semestar 2011/2012. akademske godine studiram na Institutu za interkulturalnu komunikaciju (Interkulturalnu germanistiku) Univerziteta Mainz.

Bio je to veliki izazov - nova država, nova kultura, novo okruženje, novi fakultet i novi način studiranja. Već tu sam se upoznala i sa "DAAD Freundeskreis-om" (DAAD - krug prijatelja) kojem pripadaju svi novi stipendisti, ali i bivši koji žive ili rade u Germersheimu, a sa kojima smo se sastajali jednom mesečno ili jednom u dvije sedmice i razmjenjivali smo iskustva.

Tokom studija u Sarajevu svi studenti germanistike su imali punu podršku DAAD-ov lektorice, gospođe Heike Link, koja je uvijek organizovala inovativne i interaktive časove. Ujedno, vodila je mnoge projekte sa nama. Cilj joj je bio, osim učenja njemačkog jezika, da steknemo opće znanje o njemačkoj historiji, kulturi, politici itd.

Ona je također vršila promociju stipendija i preko nje su svi studenti saznali sve mogućnosti koje nudi DAAD.

Nakon toga je uslijedio je drugi korak i to DAAD-Master stipendija za srednjovjekovni njemački jezik i književnost na Freie Universität u Berlinu. Na početku je bilo neobično, jer sam bila jedini stranac na odsjeku, jedina osoba sa drugog govornog područja koja izučava srednjovjekovni njemački jezik i književnost.

Prva sedmica je bila mirna pa sam sporije napredovala, ali se to uskoro promijenilo. Od svojih kolega sam imala punu podršku i često smo organizovali radne grupe ili smo zajedno obrađivali stare tekstove i materiju. Ovo je bila prilika da uz nove kolege steknem i nove prijatelje. 

© Stipendije.ba, Selma Tabak

Isto tako sam imala punu podršku profesora, koji su mi za sva dodatna pitanja bili na rapolaganju. Uz to je gradivo bilo sasvim zanimljivo. Svaki semestar smo imali nove predmete i module, tako da ni jednu godinu materija nije ista, za razliku od Sarajeva gdje su rasporedi i materija za svaku generaciju isti. Također,   često smo organizovali ekskurzije u druge njemačke i europske gradove, gdje smo u poznatim bibliotekama izučavali stare tekstove, spise, faksimile itd.

Ovo nam je omogućilo da pored osnovnog studija i teorije dobijemo i novo iskustvo u samoj praksi.

Studij je nadmašio sva moja očekivanja, biblioteka je odlična, jer nam je na raspolaganju bio sav raspoloživi materijal i najnovija istraživanja. Odnos studenta i profesora je drugačiji. Predavanja su interaktivna, jer profesori smatraju da kroz diskusiju sa nama sami mogu doći do novih teza, zaključaka i izvući nešto novo.

Stvarno je bilo lijepo vidjeti konrast gdje profesori podržavaju studente i budući akademski podmladak i gdje profesori sa svojim osobljem traže rješenje i podstiču najbolje iz vas.

U slobodno vrijeme je DAAD pružao razne mogućnosti sa oragnizovanjem izleta, posjeta različitih ustanova i drugih njemačkih gradova. Isto tako smo u jednom finom krugu svakom prvog ponedjeljka mjesecu imali svoj sastanak sa starim i novim stipendatima kao i u Karlsruhe samo u većem broju. Tu sam dobila interkulturalni krug, koji mi je nedostajao ali sam upoznala studente iz raznih zemalja svijeta, drugih kultura i tradicija.

Sada sam DAAD alumna i član DAAD Freundeskreis-a (kruga prijatelja) u Berlinu. Organizujem putovanja, izlete, susrete i prenosim svoja iskustva drugim stipendistima iz Berlina i drugih gradova koji posjećuju Berlin. Ujedno, na raspolaganju sam,  kao kontakt osoba za sve informacije vezane za DAAD.

Na ovaj način pokušavam da DAAD-u vratim jedan dio i još bitnije - da svoja iskustva, dalje mogućnosti prenosim novim stipendistima koji stižu u Berlin.

Nakon svega mogu reći da je Berlin postao moj drugi dom. Stekla sam mnoge priajtelje i živim u gradu sa beskrajnim mogućnostima, koji je tako multikulturalan i koji nudi kvalitetno obrazovanje.

Isto tako se slobodno vrijeme moze ispuniti za zanimljivim sadržajima poput različitih festivala, izložbi, znamenitosti, predstava i drugih kulturnih dešavanja.

DAAD mi je pružio veliku mogućnost sticanja novih znanja, iskustva i velikog napredovanja. Svim studentima mogu samo preporučiti da se prijave na konkurs za DAAD stipendiju.


KONKURSI

Rok za prijavu: 06.11.2018. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 13 dana.

Chevening UK Government Scholarships for International Students for the academic year 2019-2020