Ponedjeljak, 24. Septembar 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Zerina Rizvić: Šansa koju ne smijete propustiti

Srijeda, 28.10.2015. // Izvor: Stipendije.ba // Iskustva

Piše: Zerina Rizvić

Nakon završenih osnovnih studija na Odsjeku za germanistiku Univerziteta u Sarajevu, u septembru 2014. godine, dobila sam priliku da, kao stipendistica DAAD-a, svoj MA-studij nastavim u Njemačkoj. Moj prvi izbor je bio Julius-Maximilians-Universität u Würzburgu - gradiću u bavarskoj pokrajini, s jednim od najstarijih univerziteta, dugom historijom i bogatom kulturnom baštinom, mnogobrojnim festivalima tokom cijele godine, divnim vinogradima, rijekom Majnom i veoma ugodnom klimom.

Jedan od razloga za moju odluku bilo je i dugogodišnje partnerstvo između ova dva univerziteta, zbog kojeg se često dešavaju razmjene studenata i gostujućih profesora, a također postoji i mnogo dodirnih tačaka u samom planu i programu rada na odsjecima.

Ipak, glavna razlika u samoj organizaciji visokoškolskog obrazovanja jeste tzv. modularni sistem, koji omogućava studentu da prema svojim željama i interesima sam koncipira svoj studij. Na izboru stoji širok spektar predavanja, seminara i kurseva koji se svaki semestar mijenja, pa uvijek možete da očekujete zanimljive teme s različitim težištima, te da se upoznate s radom mnogih predavača. To zapravo i predstavlja bit studiranja u ovoj zemlji - profiliranje studenata, navikavanje na samostalan rad i donošenje odluka kojim usmjeravate daljnji tok svog studija pa i karijere.

Stipendije.ba

Odmah po dolasku u Würzburg uključila sam se u DAAD-ov krug prijatelja (DAAD-Freundeskreis), čiji članovi se redovno sastaju u potpuno neformalnom okruženju, gdje sam imala priliku upoznati stipendiste iz raznih zemalja svijeta - u srcu smo svi ponijeli porodicu i domovinu, a pred očima imali isti cilj - uspjeti, opravdati povjerenje koje nam je pruženo.

Organizovali smo posjete njemačkim firmama u okruženju, okrugle stolove, izlete, a početkom ove godine smo posjetili i izbjeglički dom, gdje smo razgovarali sa odgovornima u toj instituciji, ali i imali priliku upoznati se sa ljudima koji pokušavaju dobiti azil u Njemačkoj, te osjetiti dio njihove svakodnevnice.

Odmah po dolasku ovdje bila sam jako odlučna da pored kvalitetnog studija koji mi se pruža, steknem što više iskustva u vannastavnim aktivnostima i dođem u kontakt sa njemačkim institucijama i njemačkim društvom, koliko god to budem u mogućnosti.

Stipendije.ba

Tako sam se već na početku studija uključila u rad Internacionalnog ureda univerziteta (International Office), gdje sam postala tutor. Neki od zadataka tutora su učešće u organizaciji i provođenju studentskih manifestacija, izleta, pružanje pomoći novim stranim studentima - pri upisu, odabiru predavanja, pronalaženju smještaja, snalaženju u gradu itd.

Mnogi od nas govore po tri i više stranih jezika, pružajući time mogućnost skoro svakom novom studentu da se obrati nekom sa njegovog govornog područja.

U Internacionalnom uredu sam odradila i tromjesečnu praksu (Praktikum), a glavni zadatak mi je bila organizacija tzv. „internacionalne večeri“ (Internationaler Abend), koja se organizira svako dvije godine u botaničkom vrtu Univerziteta u Würzburgu i ima bogat kulturno-zabavni program. Iza sebe imam i dvomjesečno učešće na projektima „Olimpijada igara“ (Spielolympiade) i Talentcampus, koje su organizovale omladinska organizacija „Stadtjugendring“ i Volkshochschule Würzburg, s ciljem uključivanja i obrazovanja djece sa migrantskom pozadinom.

U suradnji sa sedam njemačkih studentica trenutno učestvujem u projektu koji od septembra do maja finansira i provodi upravo DAAD u svim pokrajinama Njemačke, pod nazivom „Europa macht Schule“, koji u pozadini ima jednu izrazito lijepu ideju - strani studenti dobivaju mogućnost da na jednoj od osnovnih i/ili srednjih škola na specifičan način prezentiraju svoju zemlju u toku od tri školska sata u suradnji sa predmetnim nastavnikom. I pored svih navedenih aktivnosti i uloženog truda, uspjela sam naći vremena za putovanja i obilaske drugih njemačkih gradova, od kojih se posebno ističe sedmodnevna studentska posjeta Berlinu, koji je na mene ostavio nezaboravan utisak. Pored svega toga, imam sreću da živim u studentskom domu koji dijelim sa ljudima iz čak 30 zemalja svijeta.

Stipendije.ba

U toku ove godine sam upoznala jako mnogo ljudi i stekla mnoga prijateljstva. U Njemačkoj, koja uživa reputaciju zemlje bezgraničnih mogućnosti i ideja, zaista dobijete šansu da bolje upoznate sebe i svoje potencijale, iskoristite i praktično primijenite znanje koje ste usvojili i radite na sebi kao aktivnom članu jednog naprednog društva.

Moja poruka svim studentima u mojoj zemlji: Obavezno se prijavite na konkurs za DAAD-stipendiju, jer je to sigurno šansa koju ne smijete propustiti!

Veliko hvala svim predavačima Odsjeka za germanistiku u Sarajevu, bez čijeg prenesenog znanja, truda i rada ništa od ovog ne bi bilo moguće, kao i bivšoj DAAD-lektorici, gospođi Heike Link na neizmjernoj i nesebičnoj podršci.


KONKURSI

Rok za prijavu: 06.11.2018. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 13 dana.

Chevening UK Government Scholarships for International Students for the academic year 2019-2020