Srijeda, 19. Februar 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Alma Mujanović: Alpbach mijenja čovjeka kao cijelu individuu

Petak, 01.12.2017. // Izvor: Stipendije.ba // Iskustva

Upravo razmišljam, kako vrijeme nevjerovatno brzo prolazi! A još ljepši osjećaj je kada protiče bolje nego što smo mogli i zamisliti. Ovo ljeto je za mene bilo najbolje iskustvo koje ću pamtiti po putovanjima u mnoge zemlje. Posebno izdvajam Alpbach iskustvo. To iskustvo neću samo pamtiti, niti ga se prisjećati. O tom iskustvu ću pričati neprestano.

Piše: Alma Mujanović, stipendista Evropskog foruma Alpabch 2016. godine

Nisam mogla vjerovati, i još uvijek ne vjerujem da sam upravo kod kuće i da pišem članak za web stranicu sa koje sam i sama par puta čitala inspirativan tekst jednog od stipendista Evropskog Foruma Alpbach i govorila sebi "Da je i meni jednom tamo otići". Sada sam u još većoj nevjerici da sam se od tamo vratila prije čak četiri mjeseca.

Evropski Forum Alpbach nije bio jedan od onih klasičnih seminara na kojima većina mladih odlazi i vraća se govoreći kako je to u njima promijenilo nešto i donijelo motivaciju za dalji napredak. Alpbach mijenja čovjeka kao cijelu individuu, stvara njegov stav, razmišljanje, odluku, cilj i potragu za smislom života. Barem je promijenio moj.

Osamnaest dana, osamnaest noći, hiljade novih lica, stotinu novih prijateljstava i mnogo, mnogo iskustva. Imala sam osjećaj kao da se cijela Evropa sastala u jednom malom selu, i da je to ipak dovoljno veliko da se ispuni svim onim mladim ljudima koji su bili slični kao i ja, puni ambicija, želja za novim saznanjima i upoznavanjem različitog.

Alma Mujanović

Priroda je na Alpbachu tako krasna i tako nevjerovatna. Osjećala sam se poput Hajdi, u svojoj sobici koju sam dijelila sa cimerkom iz Los Angelesa. Sa crvenim austrijskim ćilimom, drvenim prozorima sa crvenkastom zavjesom i ukrasima od cvjetića u sobicu je svakog jutra ulazilo nekoliko zlaćanih sunčanih zraka koje bi nas budile i govorile nam da novi dan stiže a sa njim mnogo novih izazova i nezaboravnih trenutaka. Pogled koji sam imala sa balkona svoje sobe me je jednostavno tjerao da se svakog jutra budim nasmijana i radosna.

Bez obzira što sam bila jedina osoba sa slušnim ostećenjem koja je ove godine primljena na Evropski Forum Alpbach, uspjela sam da budem dio sjajne ekipe koja mi je prije svega pokazala veliku zainteresovanost za svijet tišine, te pružila veliku potporu i podršku.

Zajedno sa njima sam predstavljala sebe kao individuu koja se bori za integraciju u socijalno okruženje i ruši sve barijere i predrasude koje ono ima. Osim toga, predstavljali smo i zemlju iz koje dolazimo, njene kvalitete i našu zainteresiranost za učešće u razne tematike seminara i simpozijuma koje je ovaj Forum nudio.

Tek tada sam shvatila kako je svijet doista mali, i da se svi mi sa sličnim željama, snovima i ambicijama sastajemo na istom mjestu, gdje nas pokreću iste stvari. Tek tada sam shvatila i da treba živjeti samo svoj život, bez obzira na to šta drugi govore.

Ako te pokreće putovanje, putuj, ako te pokreću druženja, odlazi i druži se, ako te pokreću i ispunjavaju pozitivni ljudi, budi okružen njima!

Alma Mujanović

I na kraju, ako te pokreće životni tempo u kojem ćeš iz dana u dan učiti nešto novo i nadopunjavati svoja znanja, poznanstva, životna iskustva i vještine, onda ne znam šta čekaš. Ako želiš da ostvariš svoje snove, ambicije, ako ti je u cilju da se izgradiš kao pozitivna, produktvna i ambiciozna osoba, počni se spremati za odlazak na seminare koje će  promijeniti tvoje poglede na svijet u kojem živiš, a posebno Evropski Forum Alpbach.

Mene je pokrenulo, i dalje me pokreće. Najdraža rečenica koja me i motiviše je poznata fraza Abdulaha Sidrana: “Svakog dana, u svakom pogledu sve više napredujem.”

Učite jedni od drugih, napredujte, putujte i upoznajte nevjerovatne osobe koje će i vas motivisati da budete pokretači za bolje sutra, a posebno da postanete bolji ljudi!

Ukoliko imate dodatnih pitanja, ili vas zanima nešto više o ovom programu, možete mi se javiti na mail: alma.mujanovic@igas.ba.

Budite i vi dio ove priče!


KONKURSI

Rok za prijavu: 18.03.2020. // Konkurs je otvoren još 28 dana.

Konkurs Fondacije Granoff za stipendiranje 20 studenata Univerziteta u Bosni i Hercegovini

Rok za prijavu: 21.02.2020. // Konkurs je otvoren još 2 dana.

Javni poziv Opštine Srebrenica za dodjelu stipendija u akademskoj 2019/20. godini