Nedjelja, 25. Avgust 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Potpisani ugovori sa stipendistima Općine Jablanica u šk./ak. 2018/19. godini

Subota, 09.02.2019. // Izvor: Stipendije.ba / Općina Jablanica // Novost
Danas je u holu Sportske dvorane u Jablanici Općinski načelnik Salem Dedić potpisao je ukupno 348 ugovora o stipendijama sa učenicima, odnosno njihovim roditeljima i starateljima i studentima koje dodjeljuje Općina Jablanica u školskoj/akademskoj 2018/19. godini.
 
Obraćajući se korisnicima stipendija, odnosno njihovim roditeljima i starateljima, Općinski načelnik je istakao: 
„Izražavam zadovoljstvo da i ove godine možemo pristupiti potpisivanju stipendija. Ove godine studentima dodjeljujemo manji broj stipendija, ukupno 162. Lani  je  studentskih stipendija bilo 230. Razlozi su u tome što je ovo neka prelazna godina zbog devetogodišnjeg obrazovanja. Mi ćemo najkasnije sa 15. februarom isplatiti prvu januarsku stipendiju. Dodjelili smo  184. učeničke  stipendije po raznim kriterijima: učenicima srednjih škola  dodjelili smo 23. stipendije,  učenicima zaslužnim sportistima 13., učenicima iz reda boračke populacija 15., učenicima  Romima 7., odličnim učenicima 74., učenicima čiji su roditelji bez ikakvih novčanih primanja 54, ukupno 184 učenika. Reći ću, po meni je ovo jedan od najboljih pristupa. Svi redovni studenti imaju stipendije. Skoro svi koji su se prijavili dobili su stipendiju, vrlo je mali broj onih koji nisu. Ja želim, da učenici i njihovi roditelji iskoriste ove stipendije u pravcu da unaprijede školovanje svoje djece i da im bude od pomoći. Nadam se  da će to biti kao što je to bilo i u predhodnom periodu. Za nas u Jablanici iznos za stipendije od 300.000 KM je jedan od projekata koji mi gledamo kao najkapitalniji,  zato što ide u obrazovanje, ide u školovanje naše djece. I u tom pravcu mislim da je izdvajanje ovog pozamašnog iznosa od velike pomoći za djecu i njihove roditelje. Ja želim još jednom da vam čestitam i zahvalim što ste se odazvali u ovolikom broju. Napominjem još jedanput da oni koji nisu otvorili svoje račune  da to uradite do 15. februara, jer je naše pravilo da možemo pustiti stipendije kad svi budu dostavili svoje račune sa banke. Ja vas molim u tom pravcu da to učinite do predviđenog roka jer ako to ne učinite, imaćemo problem u realizaciji isplate stipendija“, naglasio je  na kraju Općinski načelnik Salem Dedić.

Pravo dodjelu općinskih stipendija imsli su redovni učenici osnovne ili srednje škole i studenti na višim ili visokoškolskim ustanovama koji imaju prebivalište na području Općine Jablanica uz uslov da su iz kategorije: studenti, učenici srednjih škola, učenici srednjih škola, aktivni i zaslužni članovi sportskih organizacija, učenici srednjih škola iz porodica korisnika boračke zaštite, učenici iz reda romske nacionalne manjine, učenici koji su osnovnu školu završili odličnim uspjehom i upisali su prvi razred JU “Srednja škola Jablanica” kao i ostali učenici upisani u JU “Srednja škola Jablanica” koji su prethodni razred završili odličnim uspjehom.

Visina stipendija u mjesečnim iznosima za studente su 100,00 KM, a za učenike 50,00 KM.

KONKURSI

Rok za prijavu: 05.11.2019. // Konkurs je otvoren još 2 mjeseca, 12 dana.

Chevening Scholarships for International Students for the academic year 2019/2020

Rok za prijavu: 05.09.2019. // Konkurs je otvoren još 11 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2019. godinu