Subota, 16. Januar 2021.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Za studentske stipendije Grada Banja Luka prijavilo se ukupno 455 studenata

Srijeda, 02.12.2020. // Izvor: Stipendije.ba // Novost


U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa za akademsku 2020/21. godinu, pristiglo je ukupno 455 zahtjeva, saopćeno je iz Gradske uprave.

Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju je 418 zahtjeva koji ispunjavaju uslove, i to 241 po osnovu socijalnog statusa, 132 po uspjehu i 45 zahtjeva iz kategorije deficitarnih zanimanja.


Pravo prijave na dodjelu studentskih stipendija Grada Banja Luka imali su redovni studenti prvog ciklusa studija koji imaju prebivalište na području grada Banje Luke u neprekidnom trajanju, dužem od četiri godine prije podnošenja prijave na konkurs, osim za djecu bez roditeljskog staranja, a smještena su u ustanovu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja na teritoriji grada Banja Luka, koja moraju imati boravište na području grada Banja Luke u neprekidnom trajanju četiri godine ili više prije podnošenja prijave na konkurs, uz uslove da ne studiraju (studijski program) na visokoškolskoj ustanovi u drugom mjestu ako takva visokoškolska ustanova postoji u gradu Banjoj Luci, da nisu obnovili ni jednu godinu studiranja na upisanoj visokoškolskoj ustanovi, kao ni na drugoj visokoškolskoj ustanovi, da nisu pohađali godinu studija za koju konkurišu u upisanoj visokoškolskoj ustanovi kao ni u drugoj visokoškolskoj ustanovi, da imaju do 26 godina starosti, da ne primaju stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja i da nisu primali stipendiju Grada Banja Luka za godinu studija za koju konkurišu, bez obzira da li se školuju na istom ili drugom studijskom programu istog fakulteta, ili su upisali drugi fakultet.

Grad Banja Luka dodjeljuje tri vrste stipendija studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama, a najveći novčani iznos predviđen je za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja (profesor matematike i informatike, profesor fizike i inženjer elektrotehnike) i to mjesečno od 250 KM. Po socijalnom statusu i uspjehu na studiju, mjesečna stipendija iznosi 130 KM.

Iz Gradskse uprave istiću da je u toku i podjela rješenja o dodjeli gradskih stipendija za 1.308 učenika srednjih škola. Učenici stipendisti će rješenje dobiti u svojoj školi.


KONKURSI

Rok za prijavu: 09.02.2021. // Konkurs je otvoren još 24 dana.

Konkurs Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za dodjelu stipendija za akademsku 2020/21. godinu

Rok za prijavu: 10.02.2021. // Konkurs je otvoren još 25 dana.

Konkurs za dodjelu stipendija djeci branilaca/branitelja iz SBK za akademsku 2020/21. godinu