Četvrtak, 12. Decembar 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Sarajevo: Inicijativna Grupa Alpbach održala radionicu Active Citizens

Nedjelja, 31.03.2013. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Piše: Nihada Prnjavorac

U Sarajevu je 30. marta 2013. godine održana radionica Active Citizens u organizaciji Inicijativne Grupe Alpbach iz Sarajeva (IGAS). Organizaciju radionice podržali su British Council BiH, Ekonomski fakultet u Sarajevu, Red Bull i Fan Ferhatović.

Radionica je okupila 30 mladih ljudi, zainteresiranih za uključivanje u aktivnosti kojima će doprinijeti rješavanju problema i razvoju svojih lokalnih zajednica.

Active Citizens je program British Council-a iz oblasti međukulturalnog dijaloga i globalnog građanstva koji se odvija pod idejom "Globally connected, locally engaged". Projekat je pokrenut sa namjerom da kroz uključenost i volontiranje poveća i ojača ulogu mladih koji na određeni način već daju doprinos svojim lokalnim zajednicama. IGAS je ovim projektom želio dati doprinos pozitivnim promjenama u našem društvu, kroz omogućavanje predstavnicima neprofitinih organizacija, ali i mladima sa manje iskustva, da kroz neformalnu edukaciju razviju svijest o lokalnoj kulturi i identitetu, razumijevanju lokalne zajednice, odgovornom pristupu održivom razvoju, te pozitvne stavove o raznolikosti i međukulturalnosti.

Također, učesnici su imali i priliku da se međusobno povežu, te nauče kako zajednički pristupiti rješavanju lokalnih problema na lokalnom i globalnom nivou.

© Stipendije.ba, Nihada Prnjavorac

"Onim čime smo zaista ponosni jeste veliki broj prijava za radionicu što je dokaz da se mladi aktiviraju. Kao članu organizacije koja se bavi društveno korisnim radom i volonterizmom puno znači činjenica da nas ima sve više i više onih koji su spremni aktivno doprinijeti promjenama u svojim zajednicama. Mi smo zato tu da pomažemo jedni drugima, da prenesemo naša iskustva i znanja najbolje što možemo", rekla je Melisa Prolaz, članica IGASa i fasilitator radionice.

Da je Active Citizens radionica održana na obostrano zadovljstvo i IGASa i učesnika, svjedoči i izjava Jasenke Kapetanović, koja je u radu učestvovala kao predsjednica Organizacije za prava studenata pri Filozofskom fakultetu: "Drago mi je da sam imala priliku učestvovati na treningu Aktivni Građani. Smatram da je ovo bila izvanredna prilika da steknemo vještine koje možemo koristiti u daljnjem radu, poput planiranja projekata i sistemskog razmišljanja. Veliku korist smo imali i od interakcije s drugim učesnicima i učesnicama, te smo imali priliku razmijeniti iskustva i mišljenja, i nešto naučiti od drugih koji se bave sličnim aktivnostima kao i mi".

© Stipendije.ba, Nihada Prnjavorac

Ovom prilikom, predstavnici IGASa su predstavili i program stipendiranja za učešće na Europskom Forumu Alpbach, koji se od 1945. godine održava u austrijskom selu Alpbach. Forum okuplja najznačajnije i najuglednije predavače, umjetnike, političare i javne ličnosti iz Austrije i Europe, a svake godine posebno mjesto na Forumu imaju stipendisti iz cijelog svijeta.

Za više informacija o Europskom Forumu Alpbach, te projektima Inicijativne Grupe Alpbach u Sarajave, pratite web stranicu www.igas.ba, kao i profile organizacije na društvenim mrežama Facebook i Twitter.


KONKURSI

Rok za prijavu: 08.01.2020. // Konkurs je otvoren još 27 dana.

Konkurs Općine Bugojno za dodjelu stipendija redovnim studentima za akademsku 2019/20. godinu

Rok za prijavu: 15.01.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 4 dana.

Natječaj Općine Prozor-Rama za dodjelu stipendija redovnim studentima u ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 13.12.2019. // Konkurs je otvoren još 1 dan.

Javni Poziv općine Grude za dodjelu studentskih potpora za akademsku 2018/19. godinu

Rok za prijavu: 31.12.2019. // Konkurs je otvoren još 19 dana.

Konkurs Grada Zvornik za dodjelu stipendija studentima u školskoj 2019/20. godini