Četvrtak, 04. Juni 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Novi bh. stipendisti na postdiplomskom studiju u Velikoj Britaniji

Četvrtak, 19.09.2013. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije (FCO) od 1996. godine za svaku akademsku godinu dodijeli određeni broj stipendija za pohađanje postdiplomskog studija u toj zemlji. Chevening stipendije namijenjene su za školovanje budućih lidera koji će nakon završenog studija svojim znanjem doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju svojih zemalja.

U akademskoj 2013/14. godini Chevening stipendije su dobili i dvoje studenata iz Bosne i Hercegovine - Sanja Voloder i Aksel Zaimović. Njih dvoje će narednu godinu provesti na prestižnim fakultetima iz oblasti u kojima će usavršiti znanje. Sanja Voloder će pohađati univerzitet u Cambridgeu, na odsjeku za korporativno pravo, dok će Aksel Zaimović boraviti na univerzitetu u Cardiffu na studiju međunarodnog novinarstva.

Stipendije su bh studentima uručene na susretu u prostorijama Britanske ambasade u Sarajevu 10. septembra 2013. godine. Osim predstavnika amabasade, druženju su prisustvovale i Merima Zupčević i Ena Šahović, bivši stipendisti, alumnisti britanskih univerziteta, koje su podijelile vlastita iskustva o studiranju u Velikoj Britaniji.

© Britanska ambasada u Sarajevu

„Chevening stipendije su odlična prilika, ne samo da usavršite znanje i usvojite dobre prakse sa univerziteta u Velikoj Britaniji, nego da postanete dio globalne mreže Chevening alumnija. Za stipendiju sam saznao preko prijatelja koji su ranije bili na ovom programu“, rekao je Aksel Zaimović za portal Stipendije.ba.

Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije (FCO) , a dostupan je u oko 118 zemalja širom svijeta. Chevening stipendije u Bosni i Hercegovini se dodjeljuju od 1996. godine i dosad je preko 130 bh. studenata prošlo kroz ovaj program.

Stipendije se dodjeljuju za jednogodišnji master studij iz bilo koje oblasti na nekom od univerziteta u Velikoj Britaniji, a uključuju: mjesečnu stipendiju, putovnje iz zemlje do odredišta, tezu ili disertaciju i troškove vize i školarine. Stipendiste direktno biraju Britanske ambasade širom svijeta na osnovu prijave za stipendiju.

Konkurs za dodjelu Chevening stipendija za akademsku 2014/15. je otvoren do 1. novembra 2013. godine.


KONKURSI

Rok za prijavu: 30.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 26 dana.

Javni poziv Vlade Japana za dodjelu MEXT stipendija za 2021. godinu

Rok za prijavu: 20.06.2020. // Konkurs je otvoren još 16 dana.

Javni natječaj Općine Stolac za dodjelu stipendija studentima u ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 10.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 6 dana.

Konkurs Fondacije “Izvor nade” Sarajevo za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2020/21. godinu