Subota, 06. Juni 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Turska nudi stipendije za studij iz oblasti entologije, kulturne antropologije i konzervatorstva

Subota, 19.03.2016. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Republika Turska, na osnovu saradnje između njenog i ministarstva obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine, nudi stipendiranje tri bh. studenta iz oblasti etnologije, kulturne antropologije i konzervatorstva.

Budući da je riječ o deficitarnim zanimanjima za koje ne postoje odgovarajući studijski programi u BiH, Turska je odlučila osigurati školovanje po jednom studentu iz tri navedene oblasti. Stipendija obuhvata i jednogodišnju edukaciju iz turskog ili engleskog jezika.

Stipendije su otvorene za učenike završnih razreda četverogodišnjih srednjih škola, a prijave trebaju dostaviti na adresu Ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti FBiH: Ulica dr. Ante Starčeviča bb. 88000 Mostar, sa naznakom „Prijava na konkurs za stipendije Republike Turske“. Kontakt osoba u Ministarstvu je Amir Demirović (036/355-737; amirdemirovic@fmon.gov.ba).

Kriteriji za odabir učenika su izvanredan, odnosno odličan uspjeh, tokom sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja; uspjeh u vannastavnim aktivnostima; ostvareni zapaženi rezultati na federalnim, državnim i medunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti; učešće u društveno korisnom volonterskom radu; te uspjeh u kulturnim, sportskim i drugim aktivnostima.

Uz prijavu je potrebno dostaviti dokaze o ispunjavanju uslova, dvije potpisane preporuke srednjoškolskih profesora, te potpisanu izjavu učenika da je spreman u cjelosti provesti predviđeni edukacijski program.

Rok za prijavu na konkurs je 20. juni 2016. godine.


KONKURSI

Rok za prijavu: 30.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 24 dana.

Javni poziv Vlade Japana za dodjelu MEXT stipendija za 2021. godinu

Rok za prijavu: 20.06.2020. // Konkurs je otvoren još 14 dana.

Javni natječaj Općine Stolac za dodjelu stipendija studentima u ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 10.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 4 dana.

Konkurs Fondacije “Izvor nade” Sarajevo za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2020/21. godinu