Utorak, 04. Oktobar 2022.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Milenijalci - generacija srasla s tehnologijom i najobrazovanija do sada

Petak, 15.04.2016. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

U posljednje vrijeme sve češće u medijima možemo čuti o „milenijalcima“, a mnogi ne znaju o čemu se zapravo radi. Milleniums ili milenijalci su, zapravo, generacije rođene između 1980. i 2000. godine, u vrijeme velikog tehnološkog napretka, te stoga posebne po mnogo čemu.

Oni su prva generacija koja je odrastala na kompjuterima. Njihova mišljenja oblikovana su modemskom vezom, informirani su i zainteresovani, a do svoje 30 žele postići konkretne uspjehe.

Karakteriše ih, prije svega, poznavanje po nekoliko stranih jezika, stremljenje ka edukaciji, pravdi, a u političkom aspektu uglavnom liberalni stavovi.

Milenijalci ili, kako ih još nazivaju, generacija y, su generacije koje ne prate raniji životni šablon, te vrlo često mijenjaju poslove u potrazi za onim što ih ispunjava. Izuzetno su zanimljiva i uporna radna snaga, ali poslodavci primjećuju slabe radne navike.

Većina poslodavaca smatra da su prezahtjevni, imaju visoka očekivanja te su lako ometeni. Problem fokusiranja dolazi iz digitalnog svijeta s kojim su srasli.

S druge strane, imaju veliki osjećaj sebe i generacija su koja mijenja stvari i utiče na svijet, te žele globalne promjene. Zbog toga će lakše migrirati zbog posla ili napretka u životu, imaju manji strah od nepoznatog, a konstrukcija današnjeg svijeta omogućava im tranzicije.

Milenijalci su ekološki osvješteni, ne vjeruju lako prodavačima ili kompanijama, preferiraju domaće proizvođače, puno više putuju, a biraju jeftinije prevoznike i nekonvencionalne oblike smještaja.

Ono što je, međutim, i najvažnije je da će milenijalci vjerovatno biti najobrazovanija generacija do sada, otvorena za promjene i sposobna dugoročno djelovati na okolinu.


KONKURSI

Rok za prijavu: 17.10.2022. // Konkurs je otvoren još 13 dana.

Konkurs Zaklade „don Vinko Radić“ za dodjelu stipendija za školsku 2022/23. godinu

Rok za prijavu: 21.10.2022. // Konkurs je otvoren još 17 dana.

Konkurs Grada Laktaši za dodjelu stipendija srednjoškolcima u šk. 2022/23. godini

Rok za prijavu: 07.11.2022. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 4 dana.

Konkurs Fonda “Bošnjaci” za dodjelu stipendija studentima i učenicima u ak./šk. 2022/23. godini