Subota, 08. Avgust 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Francuska Vlada i univerziteti danas predstavljaju studijske i programe stipendiranja

Ponedjeljak, 07.11.2016. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Devet francuskih univerziteta, kao i Vlada Francuske, predstavljaju danas svoje studijske programe, ali i mogućnosti stipendiranja studenata, u zgradi Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Veliki broj bh. studenata zatekli smo danas na Sajmu francuskih univerziteta, koji se održava u organizaciji Ambasade Francuske u BiH te Ureda Campus France, agencije Ministarstva vanjskih poslova Francuske za promociju ove evropske države kao države obrazovanja.

Kako je za naš portal objasnila predstavnica Ureda Campus France Željka Divković, dva su bitna segmenta današnjeg Sajma - predstavljanje studijskih programa, kao i mogućnosti finansiranja studenata, studiranja na francuskom i engleskom jeziku, razmjene putem programa „Erasmus+“ i slično; te predstavljanje stipendija Vlade Francuske.

Konkurs za dodjelu Vladinih stipendija, kazala nam je Divković, raspisan je danas, a rok za prijavu je 12. decembar. Ove godine Vlada Francuska dodijelit će studentima iz Bosne i Hercegovine 15 stipendija, od kojih pet za drugu godinu master, a ostale za doktorski studij.

Studentima koji dobiju stipendiju za drugu godinu master studija, plaćeni su svi troškovi osim prevoza. Troškovi smještaja, osiguranja koje je u Francuskoj obavezno za sve studente, školarine, kao i mjesečni džeparac, ulaze u okvir Vladine stipendije za master studij.

Stipendije.ba

Stipendija za doktorski studij, međutim, razlikuje se od one za master. Doktorski studij u Francuskoj traje tri godine, dok Vladina stipendija pokriva troškove boravka ukupno šest mjeseci. Međutim, kako nam je Divković objasnila u razgovoru, ova stipendija je sasvim dovoljna da osigura zainteresovanim da titulu doktora steknu u Francuskoj iz razloga što se radi o različitom konceptu studija od onog u BiH.

„Doktorski studij u Francuskoj u mnogome karakteriše praktičan rad sa mentorom te učešće u naučnim istraživanjima bez klasičnih studijskih predavanja. Stoga doktoranti borave u Franuskoj po potrebi, u dogovoru sa mentorom. Ovaj način studija uglavnom odgovara doktorantima jer se radi o osobama od koji je većina već prisutna na tržištu rada“, objasnila je Divković.

Dodala je kako doktroski studij u Francuskoj karakteriše i izuzetno povoljna cijena, od oko svega 390 eura po godini.

Zanimalo nas je i visina troškova studentskog života u Francuskoj, a prema riječima Divković, ona iznosi od 700 do 800 eura mjesečno, što uključuje školarinu od oko 150 do 200 eura za prvi ciklus studija, obavezno osiguranje od oko 200 eura mjesečno te troškove smještaja, što predstavlja i najveći izdatak.

Stipendije.ba

Divković je još istakla kako Francuska teži ka što većoj međunarodnoj otvorenosti, saradnji s ostalim zemljama, dovođenju stranih studenata te radu na naučnom istraživanju i poboljšanju nivoa istraživanja.

Ono što je novina kad je riječ o Francuskoj jeste da se unazad nekoliko godina u Francuskoj može studirati i na engleskom, što naravno privlači i veći broj studenata. Kada je riječ o onim iz BiH, kazala je Divković, ima ih u prosjeku između 150 i 200 na svakog godini. Činjenica da Vlada Francuske stipendira maksimalno 20 studenata iz BiH godišnje, govori o tome da i pojedini univerziteti nude kvalitetne stipendije.

Kad je riječ o uslovima studiranja, strani studenti imaju ista prava kao i francuski, što je razlog da je Francuska s 278.000 stranih studenata, među vodećim zemljama po broju tih studenata.

Stipendije.ba

Sa ciljem da se raspita o mogućnostima doktorskog studija na Sajam je došao Alen Šok, magistar farmacije. Kazao nam je kako aktivno traži mogućnost pohađanja doktorskog studija u inostranstu te je sa tim ciljem došao i na Sajam francuskih stipendija. Zadovoljan je mogućnostima dobivanja informacija na Sajmu.

Najveću grupu studenata primijetili smo okupljenu oko štanda Univerziteta u Poitiersu. Direktorica Odsjeka za slavenske i orijentalne jezike Sanja Bošković ponosno je istakla kako se radi o Univerzitetu koji su pohađali velikani poput Dekartea i Foucalta.

Univerzitet u Poitiersu član je programa „Erasmus+“, što im omogućava razmjenu studenata sa evropskim državama, među kojima i sa Bosnom i Hercegovinom. „Erasmus+“ omogućava, kazala nam je Bošković, boravak studenata na Univerzitetu u Poitiersu u trajanju između šest i osam mjeseci, uz stipendiju u iznosu od 850 eura te dodatnih 270 eura za putne troškove.

„Neki kažu da je program razmjene studenata i sa zemljama van Evropske unije možda i najbolji projekat Unije od njenog nastanka. Mladi tako imaju priliku da upoznaju različite kulture, načine rada te shvate važnost internacionalizacije“, izjavila je za Stipendije.ba Bošković, pozvavši studente iz BiH sa svih studija da se prijave na razmjenu u Poitiers.

Na Sajmu univerziteta učestvuju Sciences Po Paris, Univerzitet Lyon 1, Univerzitet Bordeaux, Univerzitet Poitiers, Univerzitet Artois, EPITECH (Fakultet za informatičku inovaciju i ekspertizu), Tehnološki univerzitet Compiègne, Tehnološki univerzitet Belfort-Montbéliard i  Državni institut za primijenjene nauke (INSA) Rouen.

Neki od nabrojanih nude cjelokupne ponude studija, a tu su i tehnički, građevinski, tehnološki te informatički univerziteti.

Sajam je otvoren danas do 15:30 sati.


KONKURSI

Rok za prijavu: 04.09.2020. // Konkurs je otvoren još 27 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2020. godinu