Ponedjeljak, 25. Juni 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Goethe-Institut otvorio Info centar

Srijeda, 11.01.2017. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Goethe-Institut BiH u ponedjeljak je svečano otvorio Info i edukacijski centar u kojem će zainteresovani moći pronaći sve informacije o aktivnostima Instituta, uključujući raspisivanje konkursa za stipendije i mogućnosti studiranja u Njemačkoj.

Info centar svečano su otvorili direktorica Instituta Charlotte Hermelink, predstavnica Ambasade Njemačke Natascha Garloff-Jonkers, te voditeljica biblioteke Info centra Dragana Lasica. Ceremoniji je prisustvovao i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, saopštila je Općina.

Hermelnik je govorila o značaju otvaranja ovakvog edukacijskog centra, uz naglasak da on predstavlja „vrata ka njemačkoj kulturi“.

Kako je pojasnila, Info centar polaznicima kurseva Goethe-Instituta stavlja besplatno na raspolaganje stručnu literaturu i materijale za bolje učenje njemačkog jezika. Svima su na raspolaganju, dodala je, i potrebne informacije o uslovima studiranja ili boravka u Njemačkoj, kao i stipendijama Goethe-Instituta.

„Također, naše nastavno osoblje sa ovim centrom dobija opremljenu biblioteku sa stručnom literaturom i bolje uslove za rad. Prostorije Info centra planiramo iskoristiti i za organizovanje raznih manifestacija i radionica za djecu“, kazala je Hermelink.

Ambasadorica Garloff-Jonkers podsjetila je na dugu i uspješnu saradnju Ambasade sa Goethe-Institutom, rekavši kako joj je drago da Institut prenosi kompletnu sliku njemačke kulture.

„Veliki broj osoba u Bosni i Hercegovini se odlučuje da uči neki strani jezik čime, kako je rekao veliki Goethe, upoznaju i svoj vlastiti. Nadamo se da će polaznici ovog centra stečeno jezičko znanje moći primjeniti i u Njemačkoj, gdje će sa novim znanjima i vještinama pomoći u razvoju svoje zemlje“, dodala je Garloff-Jonkers.

Voditeljica biblioteke Info centra Dragana Lasica otkrila je sliku simboličnog naziva „Goethe u Sarajevu“, čime je zvanično otvoren Info centar.

Goethe-institut BiH je redovan stipenditor bh. studenata za redovne studije u Njemačkoj, kao i različite ljetne kurseve. Proteklog ljeta 14 bh. studenata boravilo je na tromjesečnoj ljetnoj omladinskoj školi u Njemačkoj, kao stipendisti Goethe-Instituta BiH.


KONKURSI

Rok za prijavu: 31.07.2018. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 6 dana.

Konkurs za dodjelu Erasmus+ stipendija Univerziteta Balearskih ostrva (Španija) za akademsku 2018/19. godinu