Utorak, 17. Oktobar 2017.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Novosti

Objavljeno: Srijeda, 11.01.2017.

Izvor: Stipendije.ba

Podjeli ili Preuzmi:            

Goethe-Institut otvorio Info centar

Goethe-Institut BiH u ponedjeljak je svečano otvorio Info i edukacijski centar u kojem će zainteresovani moći pronaći sve informacije o aktivnostima Instituta, uključujući raspisivanje konkursa za stipendije i mogućnosti studiranja u Njemačkoj.

Info centar svečano su otvorili direktorica Instituta Charlotte Hermelink, predstavnica Ambasade Njemačke Natascha Garloff-Jonkers, te voditeljica biblioteke Info centra Dragana Lasica. Ceremoniji je prisustvovao i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, saopštila je Općina.

Hermelnik je govorila o značaju otvaranja ovakvog edukacijskog centra, uz naglasak da on predstavlja „vrata ka njemačkoj kulturi“.

Kako je pojasnila, Info centar polaznicima kurseva Goethe-Instituta stavlja besplatno na raspolaganje stručnu literaturu i materijale za bolje učenje njemačkog jezika. Svima su na raspolaganju, dodala je, i potrebne informacije o uslovima studiranja ili boravka u Njemačkoj, kao i stipendijama Goethe-Instituta.

„Također, naše nastavno osoblje sa ovim centrom dobija opremljenu biblioteku sa stručnom literaturom i bolje uslove za rad. Prostorije Info centra planiramo iskoristiti i za organizovanje raznih manifestacija i radionica za djecu“, kazala je Hermelink.

Ambasadorica Garloff-Jonkers podsjetila je na dugu i uspješnu saradnju Ambasade sa Goethe-Institutom, rekavši kako joj je drago da Institut prenosi kompletnu sliku njemačke kulture.

„Veliki broj osoba u Bosni i Hercegovini se odlučuje da uči neki strani jezik čime, kako je rekao veliki Goethe, upoznaju i svoj vlastiti. Nadamo se da će polaznici ovog centra stečeno jezičko znanje moći primjeniti i u Njemačkoj, gdje će sa novim znanjima i vještinama pomoći u razvoju svoje zemlje“, dodala je Garloff-Jonkers.

Voditeljica biblioteke Info centra Dragana Lasica otkrila je sliku simboličnog naziva „Goethe u Sarajevu“, čime je zvanično otvoren Info centar.

Goethe-institut BiH je redovan stipenditor bh. studenata za redovne studije u Njemačkoj, kao i različite ljetne kurseve. Proteklog ljeta 14 bh. studenata boravilo je na tromjesečnoj ljetnoj omladinskoj školi u Njemačkoj, kao stipendisti Goethe-Instituta BiH.


Forum

Stipendije fonda " Ikra " (Odgovora: 2570, poslednji od: ajlica123)

Kada ce stipendije Ministarstva prosvete i kulture RS-a (Odgovora: 473, poslednji od: cwele93)

Kada ce biti rezultati Fonda Sheikh Saleh Kamel BBI banke? (Odgovora: 1483, poslednji od: IstocnoodZapada)

Chevening stipendije (Odgovora: 2, poslednji od: marija)

Federalni fond za studentske zajmove (Odgovora: 234, poslednji od: diina_h)

Stipendija Vlade Italije (Odgovora: 1, poslednji od: bibipanda)

Fond Suada Dilberovic (Odgovora: 102, poslednji od: roza)

Autoceste - stipendije (Odgovora: 1, poslednji od: Snowflake12)