Ponedjeljak, 25. Juni 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Oko 350 učenika i studenata na četvrtom EducationUSA sajmu američkog visokog obrazovanja

Utorak, 11.04.2017. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Oko 350 učenika i studenata, prema riječima savjetnice za studente US alumni asocijacije u BiH Aleksandre Popović, posjetilo je danas sajam američkog visokog obrazovanja EducationUSA, četvrti po redu koji se održava u Sarajevu.

Organizatori su, kazala je Popović, posebno bili zadovoljni činjenicom da se broj učenika i studenata koji posjećuju sajam proširio onim koji dolaze izvan Sarajeva. Sajmu u sarajevskom Hotelu „Holiday“ danas su prisustvovali učenici i studenti iz Travnika, Stoca, Tuzle, Fojnice te raznih drugih krajeva Bosne i Hercegovine.Osim kod organizatora, entuzijazam se zaista mogao osjetiti i među posjetiocima, odnosno učenicima i studentima. Irma Delić iz Travnika, završila je gimnaziju u ovom srednjebosanskom gradu, upisala Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, ali je to nije spriječilo da potraži mogućnosti za studiranje u inostranstvu.

„Razlozi su jednostavni - nudi se znanje, praksa, upoznavanje različite kulture, a osim toga, Sjedinjene Države su me oduvijek privlačile. Kada se uzme u obzir da se nude stipendije koje zaista maksimalno umanjuju lične troškove, ne postoji niti jedan razlog zašto ne bih pokušala“, jasna je Irma.

Sličnog je mišljenja i Dejan Živković iz Istočnog Sarajeva. Sjedinjene Države nude odlične studije iz oblasti informatike, kazao je Dejan, te je šteta ne iskoristiti priliku i informisati se o mogućnostima studiranja tamo. Dejan je prvi ciklus studija završio na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, ali bi volio školovanje nastaviti u Sjedinjenim Državama.Aleksandra Popović potvrdila nam je, kako smo i samim primijetili, da se studenti najviše zanimaju za studije iz oblasti inžinjeringa, informatike te ekonomije.

Razgovarali smo sa Jeanom Delamarter, predstavnicom Univerziteta Colorado Boulder koji je najpoznatiji po studijskim programima fizike, hemije, geologije, zaštite okoliše, inžinjeringa i ekonomije. Univerzitet u Coloradu nudi stipendije studentima iz inostranstva, a uslovi se uglavnom zasnivaju na ranijim uspjesima, kako u formalnom, tako i neformalnom obrazovanju. Univerzitet Colorado Boulder broji oko 30.000 studenata, od kojih je oko 3.000 stranih, a desetak sa područja Zapadnog Balkana.

Ono što je četvrti EducationUSA sajam karakterisalo u odnosu na prethodne i predstavljanje community koledža. Mi smo razgovarali sa Georgeom Beersom sa Foothill i De Anza koledža iz Silikonske doline u Kaliforniji. Kako je i ranije objasnila Aleksandra Popović u intervjuu za naš portal, community koledži nude prve dvije godine studija, nakon čega studenti uglavnom nastavljaju visoko obrazovanje na drugim univerzitetima. Razlog zbog kojih se opredjeljuju na tako nešto, kazao je Beers, je jefitnija školarina, koja je dostupna i studentima iz Bosne i Hercegovine. Foothill i De Anza koledži spadaju među dva najbolja community koledža u SAD-u, o čemu najbolje govori činjenica da su njihovi svršenici studij nastavljali školovanje na prvoklasnim američkim univerzitetima poptu Yale univerziteta. U Silikonskoj dolini već ima studenata i iz BiH.Veći broj studenata bio je okupljen danas oko predstavnika Rocherster instituta za tehnologiju, odnosno njihovog kampusa u Zagrebu. Razlog je jednostavan, američki kvalitet nekoliko sati vožnje od kuće. Adrijana Likić Budelj pojasnila je kako diplomci Kampusa RIT-a u Zagrebu dobijaju dvije diplome – hrvatsku i američku. Dijele stipendije, uglavnom na osnovu uspjeha, a već imaju veliki broj studenata iz BiH.

Podsjetimo, portal Stipendije.ba ranije je u dva članka govori o univerzitetima koji su se danas predstavili bh. učenicima i studentima.

Nakon dvoiposatne razmjene informacija, učenja, druženja i sličnog, učesnici sajma počeli su se razilaziti. Utisak je bio jasasn, radi se o posebnom događaju kada je u pitanju oblast obrazovanja u BiH.

 


KONKURSI

Rok za prijavu: 31.07.2018. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 6 dana.

Konkurs za dodjelu Erasmus+ stipendija Univerziteta Balearskih ostrva (Španija) za akademsku 2018/19. godinu