Nedjelja, 22. April 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Doprinos i značaj „Erasmus +“ programa

Četvrtak, 11.05.2017. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Panel diskusija o „Erasmus +“ programu, njegovim prednostima i dostignućima održana je jučer na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu povodom obilježavanja Dana Evrope i 30. godišnjice „Erasmus +“ programa.

„Erasmus + jedan je od najuspješnijih programa koji je pokrenula Evropska unija. On je mnogo više od programa razmjene studenata. Doprinosi razvoju akademskih i socijalnih vještina, proširuje vidike, omogućava upoznavanje novih akademskih kultura, nakon čega studenti mogu primjeniti stečene vještine u svojoj domovini. Mi se oslanjamo na vas, studente, da povedete BiH ka EU. Vaša generacija je ta koja će imati koristi od članstva u EU“, rekao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno.

Panel diskusiju započeo je ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi koji se prisjetio mogućnosti koje mu je otvorilo njegovo „Erasmus“ iskustvo.

„Kada sam se vratio s 'Erasmus' programa razmjene, odlučio sam osnovati udruženje političkih nauka, zajedno s nekoliko mojih kolega studenata. U kasnijoj fazi, ovo udruženje je preraslo u međunarodno udruženje političkih nauka. Ovo je samo primjer šta studenti mogu učiniti kada se ujedine“, istakao je ambasador Minasi, dodavši da je „Erasmus +“ program alat koji može učiniti da se ideje ostvare.

Panelistica, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nedžma Džananović Miraščija predstavila je zajednički master program iz oblasti političkih nauka „Integracije i upravljanje“, finansiran u sklopu „Erasmus +“ programa. Naglasila je da je prvi poziv za prijave otvoren do 21. maja ove godine.

Učesnici diskusije su imali priliku da pogledaju inspirativnu video prezentaciju studenta novinarstva iz Sarajeva Samira Beharića, koji je opisao svoje iskustvo u Rimu, gdje se trenutno nalazi u sklopu „Erasmus +“ razmjene.

Ostali bivši stipendisti „Erasmus +“ programa koji su učestvovali u panel diskusiji Lejla Lizda, Hidajeta Kurtić i Enrico De Muja iz Bolonje, naveli su da je ovaj program razmjene pozitivno utjecao na njihove živote, te im omogućio da postanu najbolji „Erasmus +“ ambasadori u svojim zemljama.

Program „Erasmus“ 2017. godine slavi 30. godišnjicu. Započeo je kao program mobilnosti u visokom obrazovanju, a od tada se razvio u široki program koji podržava studente, učenike, volontere, pripravnike, nastavnike, osobe koje rade s mladima, sportiste te obrazovne ustanove i druge organizacije koje rade u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, saopšteno je iz EU Info Centra.


KONKURSI

Rok za prijavu: 11.05.2018. // Konkurs je otvoren još 19 dana.

Javni poziv opštine Srebrenica za dodjelu stipendija u akademskoj 2017/18. godini