Nedjelja, 15. Juli 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Deveta generacija srednjoškolaca iz BiH na jednogodišnjem školovanju u SAD

Srijeda, 09.08.2017. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Sedam bh. srednjoškolaca jučer je sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu otputovalo u Sjedinjene Američke Države na jednogodišnji program školovanja.

Bh. srednjoškolci tamo će pohođati američke srednje škole i volontirati, a živjet će u američkim porodicama.

Radi se o dobitnicima stipendije „Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study“ (YES), koju u potpunosti finansira State Department, a u BiH implementira Američko vijeće za međunarodno obrazovanje i Ambasada SAD-a.

Ovogodišnji učesnici programa su iz Mostara, Banja Luke, Sarajeva, Tuzle i Bosanskog Petrovca i odlaze kao deveta generacija učenika koji će školsku godinu provesti u Sjedinjenim Državama.

Kennedy-Lugar program razmjene i školovanja osnovao je američki Kongres u oktobru 2002. godine kao odgovor na događaje 11. septembra 2001. godine. Program financira State department, a zastupa, sponzorira i implementira Kancelarija za obrazovanje i kulturu u saradnji s bh. organizacijom "American Councils for International Education".

YES program je namijenjen učenicima prvih i drugih razreda svih srednjih škola koje se nalaze na području BiH.

Testiranja za odlazak na YES u narednoj školskoj godini planirana su u drugoj polovini mjeseca septembra u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.


KONKURSI