Ponedjeljak, 25. Juni 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

AFS Program interkulturalnog učenja u zemlji izlazećeg sunca

Petak, 25.08.2017. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Nova zemlja, nova kultura, nova škola, novi prijatelji su jedinstvena prilika za sve koji žele iskusiti nešto sasvim drugačije, pridruži se grupi od 13.000 učenika iz cijeloga svijeta koji svake godine učestvuju u nekom od AFS programima razmjene.

Udruženje građana "Interkulturni susreti u BiH" (UG ISU BIH) iz Sarajeva u saradnji sa AFS-om organizuje međunarodne programe razmjene učenika u cilju unaprijeđenja interkulturnog učenja i tolerancije među mladima.

U toku je prijava za punu stipendiju za učešće u AFS jednogodišnjem programu razmjene srednjoškolaca u školskoj 2018/19. godini u Japanu obezbjeđenu u saradnji sa AFS organizacijom u Japanu.

Stipendista će učestvovati u AFS jednogodišnjem programu razmjene srednjoškolaca u Japanu s početkom u martu 2018. godine i završetkom u februaru 2019. godine gdje će živjeti u domaćin porodici, pohađati srednju školu i učestvovati u AFS orijentacijama i drugim aktivnostima. Opširnije o programu. Opširnije o destinaciji.

Ada iz Bihaća, učesnica AFS jednogodišnjeg programa u Japanu u šk. god. 2017/18. rekla je da je razmjena jako dobar način za razumijevanje tuđe kulture uz koju će vrlo brzo razumijeti i smisao svoje. To je iskustvo u kojem ćeš mnogo puta preispitati vlastite granice a na kraju, time, oblikovati svoju ličnost.

Svoje iskustvo podijelila je i Ivana iz Istočnog Sarajeva, učesnica AFS jednogodišnjeg programa u Danskoj u šk. god. 2015/16. koja je rekla: "Mislila sam da me razmjena neće promjeniti. Ali jeste. Ne nerviram se oko stvari koje ne mogu primjeniti. Postala sam tolerantnija i samostalnija. Shvatila sam koliko su razlike između kultura lijepe.  Učim novi jezik. Posmatram stvari iz drugačije perspektive."

“Počela sam više cijeniti bosansku kuhinju, te sam proširila horizonte upoznala nove običaje, mentalitete i otkrila koliko je zapravo svijet mali, jer sam se zbližila sa mladima iz Meksika, SAD-a, Argentine, Brazila, Japana, Čilea, Norveške i Danske, što nikad nisam ni sanjala da će mi se desiti” dodala je Emina iz Sarajeva, učesnica  AFS tromjesečnog programu u Njemačkoj u šk. god. 2016/17.

Popunite online prijavu: AFS online prijava

Rok za prijavu je 15.09.2017. godine.

Za sva pitanja kontaktirajte na info-bih@afs.org ili na 033 974 606 (svaki radni dan od 10:00-14:00), a više o programima saznajte na web stranici: www.afs.ba.


KONKURSI

Rok za prijavu: 31.07.2018. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 6 dana.

Konkurs za dodjelu Erasmus+ stipendija Univerziteta Balearskih ostrva (Španija) za akademsku 2018/19. godinu