Subota, 24. Februar 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Objavljeno: Utorak, 05.09.2017.

Izvor: Fond „Dr Milan Jeli?"

Podjeli ili Preuzmi:            

Održan sedmi Forum stipendista Fonda „Dr Milan Jelić"

Sedmi Forum stipendista Fonda „Dr Milan Jelić", na kojem su predstavljeni najbolji rezultati stipendista i dodijeljenja uvjerenja, održan je u četvrtak, 30. augusta, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Pozdravljajući okupljene studente, ministar nauke i tehnologije i predsjednik Fonda Jasmin Komić je rekao da je znanje strateški resurs Republike Srpske, a da je naučnoistraživačka djelatnost izbor znanja, neraskidivi dio obrazovnog sistema i preduslov samoodrživog društveno-ekonomskog razvoja.

"Od nastanka ideje o dodjeljivanju prestižnih stipendija iz ovog fonda studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija iz Republike Srpske na domaćim i inostranim univerzitetima dodijeljeno je ukupno 1.886 godišnjih stpendija u iznosu koji premašuje 9,2 miliona maraka", rekao je Komić.

Godišnji grant za dodjelu stipendija studentima iz Fonda „Dr Milan Jelić"iznosi 750.000 KM.

Iz ovog raspoloživog fonda trudimo se da podržimo što veći broj najuspješnijih studenata, poštujući principe maksimalne transparentnosti i podstičući zdravu konkurenciju između naših studenata", istakao je Komić.

Forumu stipendista prisustvovala je i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je rekla da kada je riječ o mjesečnim stipendijama, one variraju od 400 KM za studente na domaćim univerzitetima, 500 KM za studente koji studiraju na univerzitetima na prostor bivše Jugoslavije i 800 KM za studente koji studiraju u inostranstvu.

Dodala je da se za drugi ciklus studija izdvaja 5.000 KM za stipendiju na godišnjem nivou, a za treći ciklus 10.000 KM.

"Ovome treba dodati i dva miliona KM redovnih stipendija koje se izdvajaju posredstvom Ministarstva prosvjete, te dodatnih oko 200.000 KM za studiranja u inostranstvu", rekla je Cvijanovićeva i dodala da se na taj način dolazi do broja koji prelazi više od hiljadu stipendista koji prolaze kroz budžet Srpske.

Prema njenim riječima, Vlada Srpske opredijeljena je da nastavi stipendiranja, ali i da unapređuje te programe.

Student treće godine Tehničkog univerziteta u Minhenu Nikolina Lipovčić rekla je da je veoma značajna podrška koju dobija od Fonda "Dr Milan Jelić" kako u finansijskom smislu, tako i što je na taj način njen rad prepoznat kao jednog od najboljih studenata u Srpskoj.


KONKURSI