Ponedjeljak, 24. Septembar 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Grad Banja Luka u ponedjeljak raspisuje konkurs za dodjelu studentskih stipendija

Četvrtak, 12.10.2017. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Grad Banja Luka raspisaće u ponedjeljak, 16. oktobra, konkurs za dodjelu gradskih stipendija studentima prvog ciklusa visokoškolskog obrazovanja. Ovogodišnjim gradskim budžetom za stipendiranje je predviđeno 1,6 miliona KM, s tim da će, po procjenama, jedna trećina biti usmjerena za studente.

Prema konkursu, koji će biti zvanično objavljen u ponedjeljak, dodjeljuju se tri vrste stipendija, a najveća pomoć je predviđena za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečni iznos od 250 KM (na godišnjem nivou 2.500 KM, s obzirom na to da se stipendija isplaćuje samo za vrijeme trajanja školske godine). Istovremeno, mjesečna stipendija za ostale studente (po socijalnom statusu i školskom uspjehu) iznosiće 130 KM.

Prema ovogodišnjim pravilima, u deficitarne studije svrstani su elektrotehnika, biologija i fizika.

Iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport podsjećaju da bi krajem novembra trebalo da budu poznati rezultati javnog konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola. Prema objašnjenju nadležnih na objavu rezultata ovog konkursa čeka se nešto duže, jer se ove godine za navedene stipendije prijavilo čak 1.300 učenika, i to najveći dio njih po osnovu ostvarenog školskog uspjeha.

Oni će na godišnjem nivou dobiti stipendiju od 800 KM (stipendisti po osnovu školskog uspjeha i socijalnog statusa), te 1.600 KM oni koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja. Ove stipendije se isplaćuju u mjesečnim tranšama, i to 10 mjeseci u godini.


KONKURSI

Rok za prijavu: 06.11.2018. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 13 dana.

Chevening UK Government Scholarships for International Students for the academic year 2019-2020