Ponedjeljak, 24. Septembar 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Osmi sajam stipendija u Sarajevu svečano otvoren

Četvrtak, 19.10.2017. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Danas je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu svečano otvoren Osmi sajam stipendija na kojem će studenti i učenici imati priliku dobiti informacije o raznim vrstama stipendiranja, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

Osmi sajam stipendija otvorio je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, te uz riječi dobrodošlice prisutnima istakao da, ako pogledamo organiziranje sajmova u regiji, vidimo da iza njihove uspješnosti stoji podrška države odnosno državnih struktura.

„U našoj zemlji potreba za sajmom stipendija potekla je od akademske zajednice, tako da se po osmi put Univerzitet u Sarajevu pojavljuje kao inicijator ideje i njen izvedbeni organizator“, naglasio je rektor Škrijelj.

Podsjetivši da je Univerzitet u Sarajevu 1965. godine potpisao prvi sporazum o međunarodnoj saradnji sa uglednim Univerzitetom „Ernst Moritz Arndt“ u Greifswaldu iz Njemačke, rektor Škrijelj je istakao da se Univerzitet u Sarajevu nalazi u ravnopravnom položaju sa stranim partnerima.

„Danas je s nama 41 izlagač iz 17 zemalja među kojima su predstavnici 14 univerziteta iz inostranstva, što govori o značaju internacionalizacije u kojoj je Univerzitet u Sarajevu veoma aktivan, te podizanju svijesti o promociji akademske i administrativne mobilnosti, pri čemu je ovaj sajam upravo postao i brend našeg univerziteta“, naveo je rektor Škrijelj.

Studenti i učenici će danas do 16 sati imati prilku kroz informativnu komunikaciju sa izlagačima informisati se o različitim oblicima finansijske podrške (stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredite, zajmove itd.) za studij u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Stipendije.ba

Na ovogodišnjem Sajmu studentima će se predstaviti 41 institucija sa svojim programima stipendiranjaAHK BiH – Predstavništvo njemačke privrede u BiH, AIESEC u Bosni i Hercegovini, Ambasada Indije, Ambasada Japana u BiH, Ambasada SAD-a u BiH, Ambasada Turske, Bosnia & Herzegovina Futures Foundation, Campus France BiH / Francuski institut u BiH, Centralno-evropski univerzitet (Mađarska), DAAD Bosna i Hercegovina, EducationUSA Sarajevo, Erasmus Student Network, Hocu.ba, Humanost u akciji, IAESTE LC Sarajevo, Inicijativna grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS), Internacionalni univerzitet u Sarajevu, International Committee of Red Cross, Konfučijev institut Univerziteta u Sarajevu, Univerzitet Masaryk u Brnu (Češka Republika), Ministarstvo civilnih poslova – CEEPUS, OeAD / Study in Austria, Politehnički institut u Santaremu (Portugal), Politehnički univerzitet „Marche” u Ankoni (Italija), ProCredit banka d.d., Sarajevska škola za nauku i tehnologiju, Stipendije.ba, Study in Hungary / Tempus Public Foundation, Sveučilište u Splitu (Hrvatska), Trans2Work – Univerzitet u Sarajevu, Travel centar d.o.o. Sarajevo, Univerzitet Beira Interior (Portugal), Univerzitet Nova Lisboa (Portugal), Univerzitet Pariz 8 (Francuska), Univerzitet u Bolonji (Italija), Univerzitet u Jaenu (Španija), Univerzitet u Mariboru (Slovenija), Univerzitet u Primorskoj (Slovenija), Univerzitet u Sarajevu – Erasmus+, Univerzitet u Segedinu (Mađarska) i Zagrebačka škola ekonomije i managementa (Hrvatska).

Stipendije.ba

U sklopu današnjeg sajma planirane su i prezentacije Izlagača koje će se održati na Mašinskom fakultetu prema slijedećem rasporedu:

> 11:00–11:15 Univerzitet u Beiri, Portugal – Erasmus+
> 11:15–11:30 Univerzitet u Jaenu, Španija – Erasmus+
> 11:30–11:45 Univerzitet u Primorskoj, Slovenija – Erasmus+
> 11:45–12:00 Univerzitet u Bolonji, Italija – Erasmus+
> 12:00–12:15 Univerzitet Masaryk u Brnu, Češka Republika – Erasmus+
> 12:15–12:30 Univerzitet u Mariboru, Slovenija – Erasmus+Ž
> 12:30–12:45 Univerzitet Nova de Lisboa, Portugal – Erasmus+
> 12:45–13:00 Politehnički institut Santarem, Portugal – Erasmus+
> 13:00–13:15 Sveučilište u Splitu, Hrvatska – Erasmus+
> 13:15–13:30 Politehnički univerzitet „Delle Marche” u Ankoni, Italija – Erasmus+
> 13:30–13:45 Univerzitet Pariz 8, Francuska – Erasmus+žŽ
> 13:45–14:00 Univerzitet u Segedinu – Erasmus+
> 14:00–14:15 Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Hrvatska
> 14:15–14:30 Study in Hungary – Scholarship opportunities
> 14:30–14:45 EducationUSA – Introduction Presentation
> 14:45–15:00 Ambasada SAD-a u BiH
> 15:00–15:15 Politehnički institut Vianna do Castelo, Portugal – Erasmus+

Osmi sajam stipendija organizira Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Medijski partner Osmog sajma stipendija je portal Stipendije.ba.


KONKURSI

Rok za prijavu: 06.11.2018. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 13 dana.

Chevening UK Government Scholarships for International Students for the academic year 2019-2020