Ponedjeljak, 24. Septembar 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Osmi sajam stipendija u Sarajevu posjetilo više od 3.000 studenata

Petak, 20.10.2017. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Osmi sajam stipendija u Sarajevu, koji se tradicionalno održava na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, zatvoren je jučer u 16 sati. Studenti i učenici su u periodu od 10 do 16 sati imali priliku dobiti informacije o raznim programima stipendiranja, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

Osmi sajam stipendija otvorio je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, koji je u svom obraćanju istakao da, ako pogledamo organiziranje sajmova u regiji, vidimo da iza njihove uspješnosti stoji podrška države odnosno državnih struktura. U našoj zemlji potreba za sajmom stipendija potekla je od akademske zajednice, tako da se po osmi put Univerzitet u Sarajevu pojavljuje kao inicijator ideje i njen izvedbeni organizator. Danas je s nama 41 izlagač iz 17 zemalja među kojima su predstavnici 14 univerziteta iz inostranstva, što govori o značaju internacionalizacije u kojoj je Univerzitet u Sarajevu veoma aktivan, te podizanju svijesti o promociji akademske i administrativne mobilnosti, pri čemu je ovaj sajam upravo postao i brend našeg univerziteta.

Sajam je prema riječima Adnana Rahimića, stručnog saradnika za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, posjetilo preko 3.000 studenata.

Stipendije.ba

Rahimić je istakao da je ovo do sada najveći broj izlagača koji učestvuje na Sajmu stipendija u Sarajevu. Na Sajmu smo i ove godine imali organiozvanu posjetu studenata iz Mostara i drugih gradova Bosne i Hercegovine. Ako uzmemo činjenicu da su na sajmu učestvovali predstavnici 14 stranih zemalja, možemo slobodno reći da je sajam međunarodnog karaktera. Ove godine na sajmu smo imali i neke evropske univerzitete s kojima Univerzitet u Sarajevu ima saradnju. Na sajmu su se studenti i učenici najviše interesovali za programe Erasmus, kao i programe koje nude mogućnost studiranja u Njemačkoj, Austriji i Turskoj.

Podsjetio je da su ove godine pored standardnih aktivnosti Sajma organizirali i info dane Erasmus+ partnera gdje je svaki Erasmus+ partner kroz 15-minutnu prezentaciju predstavio svoju instituciju, pri čemu su prisutni imali priliku saznati više o studijskim programima i ponudama stipendija.

Stipendije.ba

Na ovogodišnjem Sajmu izlagači su bili: AHK BiH – Predstavništvo njemačke privrede u BiH, AIESEC u Bosni i Hercegovini, Ambasada Indije, Ambasada Japana u BiH, Ambasada SAD-a u BiH, Ambasada Turske, Campus France BiH / Francuski institut u BiH, Centralno-evropski univerzitet (Mađarska), DAAD Bosna i Hercegovina, EducationUSA Sarajevo, Erasmus Student Network, Hocu.ba, Humanost u akciji, IAESTE LC Sarajevo, Inicijativna grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS), Internacionalni univerzitet u Sarajevu, International Committee of Red Cross, Konfučijev institut Univerziteta u Sarajevu, Univerzitet Masaryk u Brnu (Češka Republika), Ministarstvo civilnih poslova – CEEPUS, OeAD / Study in Austria, Politehnički institut u Santaremu (Portugal), Politehnički univerzitet „Marche” u Ankoni (Italija), ProCredit banka d.d., Sarajevska škola za nauku i tehnologiju, Stipendije.ba, Study in Hungary / Tempus Public Foundation, Sveučilište u Splitu (Hrvatska), Trans2Work – Univerzitet u Sarajevu, Travel centar d.o.o. Sarajevo, Univerzitet Beira Interior (Portugal), Univerzitet Nova Lisboa (Portugal), Politehnički institut Viana do Castelo (Portugal), Univerzitet Pariz 8 (Francuska), Univerzitet u Bolonji (Italija), Univerzitet u Jaenu (Španija), Univerzitet u Mariboru (Slovenija), Univerzitet u Primorskoj (Slovenija), Univerzitet u Sarajevu – Erasmus+, Univerzitet u Segedinu (Mađarska) i Zagrebačka škola ekonomije i managementa (Hrvatska).

Osmi sajam stipendija organizira Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Medijski partner Osmog sajma stipendija je portal Stipendije.ba.


KONKURSI

Rok za prijavu: 06.11.2018. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 13 dana.

Chevening UK Government Scholarships for International Students for the academic year 2019-2020