Subota, 24. Februar 2018.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Objavljeno: Ponedjeljak, 30.10.2017.

Izvor: Stipendije.ba

Podjeli ili Preuzmi:            

U Sarajevu održan Četvrti sajam francuskih univerziteta

Danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održan Četvrti sajam francuskih univerziteta. Sajam su organizirali Ambasada Francuske u BiH, Campus France BiH i Francuski institut u BiH, u partnerstvu sa brojnim francuskim univerzitetima i Ekonomskim fakultetom u Sarajevu.

“Na današnjem sajmu predstavljeno je devet visokoškolskih ustanova koje su ponudile svoje studijske programe, programe stipendiranja i sve potrebne informacije o studiju u Francuskoj. Francuska je danas četvrta zemlja u svijetu po broju stranih studenata. Prema našim informacijama iz Bosne i Hercegovine na studiju u Francuskoj je svake godine sve više studenata i generalno su naši studenti jako cijenjeni u Francuskoj”, rekla je Željka Divković, predstavnica Ureda Campus France za portal Stipendije.ba

Stipendije.ba

Divković je istakla da je danas otvoren i Konkurs za dodjelu Vladinih stipendija za akademsku 2018/19. godinu, a rok za prijavu je 19. januar 2018. godine. Stipendije su namijenjene studentima mastera dva i doktorantima u svim oblastima, koji se žele upisati na neki od francuskih univerziteta. Studiranje je moguće na svim oblastima na francuskom i engleskom jeziku. Upravo ta nova politika visokog obrazovanja Francuske propagira otvorenost ka svijetu, tako da je sve veći broj studijskih programa na engleskom jeziku. Ono što je osnovna vodilja u visokom obrazovanju u Francuskoj jeste naučno istraživanje i inovacije, tako da mladi ljudi koji žele steći nova iskustva, a Francuska ima mnogo toga da im ponudi, jer se radi o zaista kvalitetnom visokom obrazovanju, su dobro došli.

Stipendije.ba

Na ovogodišnjem sajmu izlagači su bili: Sciences Po Paris, Univerzitet Poitiers, Univerzitet Artois, Državni institut za primijenjene nauke (INSA) Rouen, Univerzitet Lyon 1, Tehnološki fakultet Compiègne, Visoka škola za nastavu i obrazovanje Univerziteta u Bordeauxu, Visoka inžinjerska škola CESI, Univerzitetska Agencija Frankofonije, studentsko osiguranje MGEL, Campus France BiH i Francuski institut u BiH.

Obrasci za prijavu, pojašnjenja u vezi sa studiranjem u Francuskoj i stipendijama kao i iskustva bivših stipendista mogu se naći na web stranici Ambasade Francuske.


KONKURSI