Četvrtak, 16. Juli 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Održan Šesti proljetni EducationUSA sajam visokog obrazovanja u Sarajevu

Četvrtak, 04.04.2019. // Izvor: Stipendije.ba // Novost


Danas je u Kongresnoj dvorani hotela Holiday u Sarajevu upriličen Peti proljetni EducationUSA sajam visokog obrazovanja. 

"Ovo je šesti po redu Sajam američkog visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini ali i prvi put da će BiH posjetiti čak 17 američkih univerziteta i koledža. Dosadašnji sajmovi su bili jako uspješni, ali to je bio samo početak obzirom da na američkim univerzitetima raste interesovanje za učenike i studente iz BiH. Stoga predstavnici američkih koledža i univerziteta dolaze u Sarajevo i Mostar da predstave svoje institucije, studijske programe, sportska dostignuća svojih institucija, i naravno stipendije koje nude", rekla je Aleksandra Popović, EducationUSA savjetnica u Sarajevu i nacionalna koordinatorica za Bosnu i Hercegovini.

Na današnjem sajmu bh. učenicima i studentima prestavili su se: Minerva Schools at KGI, Truman State University, RIT Croatia, Furman University, University of Colorado Boulder, Bucks County Community College, Northeast Wisconsin Technical College, Northern Illinois University, ACT - The American College of Thessaloniki, University of Delaware, Valparaiso University, Wright State University, Pepperdine (Graduate) School of Public Policy, Anglo American University, Green River College, Northwest Missouri State University, West Point Academy, American University in BiH, te svi programi razmjene koje finansira Ministarstvo vanjskih poslova SAD (U.S. Department of State).

Na Sajmu su učešća uzeli i predstavnici Ureda za odnose sa javnošću Američke ambasade u Bosni i Hercegovini koji su predstavili Fulbright programe stipendiranja za postdiplomce, kao i Global Undergraduate Exchange Program za studente kao i druge postojeće programe stipendirane od strane Američke vlade. 

Nakon dvosatne razmjene informacija, učenja, druženja i sličnog, učesnici sajma počeli su se razilaziti. Utisak je bio jasan, radi se o posebnom događaju kada je u pitanju oblast obrazovanja u BiH.


KONKURSI