Ponedjeljak, 03. Avgust 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Premijer Novalić dodijelio nagrade studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici

Srijeda, 15.05.2019. // Izvor: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine // Novost

Danas je u zgradi Vlade FBiH Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio članove arbitražnog tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici koji je sa Univerzitetom „Lomonosov“ iz Rusije podijelio treće mjesto na svjetskom „Vis Moot“ takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču.
 
Prijemu su prisustvovali članovi tima studenti Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija i mentor prof.dr. Zlatan Meškić.
 
Nakon što su se prošle godine plasirali među 16 najboljih ekipa u svijetu, tim zeničkog Pravnog fakulteta ove godine je ostvario dosad najbolji rezultat, otkad učestvuje na ovom takmičenju, a uspjeh je značajniji, jer je ove godine u konkurenciji bilo 378 timova iz cijelog svijeta.
 
Čestitajući zeničkom akademskom timu na ostvarenim rezultatima, federalni premijer je rekao da je to radosna i ohrabrujuća vijest za generacije mladih Bosne i Hercegovine i dokaz da se sve može postići kad se želi, radi i sanja. Ovom prilikom Novalić je ovim uspješnim mladim ljudima dodijelio novčane nagrade u iznosu od po 500 KM.
 
"Od prve godine mandata izdvajamo budžetska sredstva za zapošljavanje mladih. Znamo da to nije dovoljno, ali pokazatelji o ekonomskom rastu obećavaju da će i drugi, privreda posebno,  imati više mogućnosti za ove namjene", rekao je Novalić.
 
Studenti su istakli kako je njihov uspjeh poruka mladima da trebaju ostati i graditi budućnost u Bosni i Hercegovini.
 
"Drago mi je da smo pokazali da ono što je „vani“ ne mora da znači da je bolje i kvalitetnije. Dobro je i da smo pokazali da nema ništa bez rada i truda, i da jednostavno morate proći taj proces učenja i istraživanja", kazala je studentica Amina Hasanović.
 
„Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot“ je takmičenje u međunarodnoj arbitraži i međunarodnom poslovnom pravu. Organizator  je Association for the Organization and Promotion of the Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, a sponzorske organizacije su mnogi poznati svjetski univerziteti, centri za arbitražno rješavanje sporova, Komisija UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) i Pravni fakultet Univerziteta u Beču.

KONKURSI

Rok za prijavu: 04.09.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 2 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2020. godinu