Subota, 04. Juli 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Stipendije Grada Banja Luka za učenike i studente deficitarnih zanimanja u šk./ak. 2019/20. godini

Petak, 17.05.2019. // Izvor: Nezavisne novine // Novost
 

U okviru gradskog programa stipendija, vrijednog 1,6 miliona KM, grad Banjaluka će stipendirati i učenike koji se odluče da se školuju za neka od nedostajućih zanimanja, poput bravara i zidara, rekli su u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.
 
Dodali su da su predložili deficitarna zanimanja za narednu školsku/akademsku godinu, za koja će grad dodijeliti stipendije.
 
"Riječ je o zanimanjima za učenike srednjih škola: bravar, zidar, zidar - moler i mesar, te za studente: diplomirani profesor biologije, diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva i diplomirani inženjer elektrotehnike", kazali su u Odjeljenju.
 
Navedeno je to u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2019/2020. godinu, koja će se naći pred odbornicima na sjednici 15. maja.
 
Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja, a koja u narednoj školskoj godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.
 
Pojedinačni iznosi stipendija iznose 80 za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 za učenike i 250 KM za studente.
 
Grad u ovoj školskoj/akademskoj godini stipendira 1.236 učenika i 361 studenta.

KONKURSI

Rok za prijavu: 09.07.2020. // Konkurs je otvoren još 5 dana.

Konkurs Grada Istočno Sarajevo za dodjelu stipendija studentima u akademskoj 2019/20. godini

Rok za prijavu: 08.07.2020. // Konkurs je otvoren još 4 dana.

Natječaj Općine Odžak za dodjelu studentskih stipendija u školskoj 2019/20. godini