Ponedjeljak, 03. Avgust 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Načelnik Hadžibajrić potpisao ugovore sa stipendistima Općine Stari Grad za šk./ak. 2019/20. godinu

Petak, 14.02.2020. // Izvor: Općina Stari Grad Sarajevo // Novost
Studenti i učenici općine Stari Grad Sarajevo, njih 97, potpisali su danas s općinskim načelnikom mr. Ibrahimom Hadžibajrićem ugovore o stipendiranju u školskoj/akademskoj 2019/2020.godini.

Stipendije su danas dobili izrazito nadareni učenici i studenti, njih 92 i pet učenika deficitarnih zanimanja: mesar, hemijski čistač, elektroenergetičar, plinski vodoinstalater i krojač. Iako su stipendije namijenjene i učenicima koji izučavaju stare, tradicionalne zanate, nažalost ni ove godine nije bilo odziva.
 
Ova lokalna zajednica posvećuje značajnu pažnju obrazovanju mladih ljudi i osiguranju kvalitetnih uslova za njihov rad u obrazovnim institucijama. Tome u prilog ide i podatak da se visina sredstava za stipendiranje učenika i studenata višestruko uvećala u posljednjih deset, odnosno jedanaest godina. Kako je podcrtao načelnik Hadžibajrić, na početku njegovog prvog mandata godišnji iznos za stipendije bio je oko 70.000 KM, a danas je to između 300.000 i 400.000 KM godišnje.
 
„U obrazovanju je budućnost. Zato pokušavamo pomoći našim učenicima i studentima tokom njihovog školovanja. Znamo koliko je novca potrebno za obrazovanje pa se nadamo da uspijevamo barem malo olakšati našoj djeci, ali i njihovim roditeljima. Nama trebaju obrazovani ljudi, ali i zanatlije, majstori. Bez njih nema budućnosti ni u Sarajevu, ni u BIH“, poručio je Hadžibajrić. Inače, ova Općina stipendira i brojnu djecu iz porodica boračke populacije, a u pripremi su i stipendije za učenike koji su uspješni sportisti. Osim toga, među stipendistima Općine Stari Grad je i dijete ubijenog policajca Davora Vujinovića koji je ubijen zajedno sa svojim kolegom Adisom Šehovićem u oktobru 2018. godine, prilikom obavljanja redovnih policijskih aktivnosti u naselju Alipašino Polje.
 
„Obećao sam da ćemo do kraja školovanja stipendirati Davorovu kćerku. Ona je sada peti razred i to je najmanje što možemo učiniti“, kazao je Hadžibajrić.
 
Jedna od stipendistica Općine je i Ena Muhić, studentica četvrte godine studija prvog ciklusa na Pravnom fakultetu, sa prosjekom 9,5. Ovo je četvrta godina kako je stipendista Općine Stari Grad. „Svaka podrška je vrijedna i dragocjena kada je uložena u znanje, obrazovanje i nas mlade i uvjerena sam da će ova stipendija svakom od nas poslužiti kao motivacija za postizanje još boljih rezultata u budućnosti“, kazala je Ena. Poručila je da uspjeh prati uporne, marljive i odlučne, te da je prepozavanje i nagrada tog uspjeha nešto na što svaki stipendista treba da bude ponosan.
 
Stipendiju je dobio i Timur Vilić, stiudent Filozofskog fakulteta u Sarajevu i dobitnik priznanja 'Srebrna značka'. Izrazio je zahvalnost Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću na višegodišnjoj i konstantnoj podršci mladima u svim nivoima obrazovanja od osnovnog do univerzitetskog. „U ovoj oprilično lošoj političkoj situaciji današnjice izazvane predviđanjima tmurne budućnosti i poboljšanje naših izgleda za opstanak lako je izgubiti se u negativnim mislima, ali za razliku od onih koji kažu da je ova genaracija lijena i nezainteresovana, udaljena od realnosti, izgubljena u digitalnom svijetu društvenih medija, smatram da su mladi vrlo jednostavni. Potrebno nam je malo podrške i povjerenja, a za ostalo ćemo se mi pobrinuti“, poručio je Timur.
 
Rijad Durak, učenik je III razreda Elektrotehničke škole za energetiku. I on se zahvalio Općini za stipendiju i kazao da mu je to veliki motiv da bude još bolji u budućnosti. „Moj zanat je elektroenergetičar i planiram da se bavim tim poslom u BiH, pa vidjet ću šta mi budućnost dalje donosi“, kazao je Rijad.
 
Fatih Žgalj je učenik II razreda Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. „Stipendiju sam dobio na osnovu odličnog uspjeha u školi i takmičenja, ponajviše iz fizike. Općini sam jako zahvalan jer je bila tu za mene od samog mog početka obrazovanja. Ova finasijska pomoć puno znači, ali i to što znam da se cijeni moj uspjeh, rad i trud“, riječi su Fatiha.
 
Podsjećamo, Općina Stari Grad putem Službe za obrazovanje, kulturu, sport svake godine raspisuje konkurs za dodjelu stipendija nadarenim učenicima i studentima, a već četiri godine i za stipendiranje učenika iz oblasti deficitarnih i tradicionalnih zanata. Ukupan iznos koji će biti dodijeljen kroz ove stipendije učenicima i studentima je 85.000 KM.

KONKURSI

Rok za prijavu: 04.09.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 2 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2020. godinu