Srijeda, 17. Avgust 2022.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Stipendije Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK za ak. 2021/22. godinu

Ponedjeljak, 04.04.2022. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona raspisalo je Konkurs za dodjelu stipendija studentima boračkih kategorija sa područja Unsko-sanskog kantona.
 
Pravo na dodjelu stipendija imaju redovni studenti studija na visokoškolskim ustanovama prvog i drugog ciklusa studiranja uz uslove da su lica iz člana 2. Zakona, kao i njihova djeca; da su djeca poginulog, umrlog, nestalog branioca shodno članu 3. Zakona, kao i djeca umrlog lica iz člana 2. Zakona, starosti do 25. godine života, s tim što djeca poginulog, umrlog, nestalog branioca mogu ostvariti pravo na stipendiju bez obzira na godine života, da ne primaju stipendiju ili kredit od drugog davaoca stipendije, da imaju prijavljeno mjesto prebivališta na području Unsko-sanskog kantona i u gradovima/općinama Banja Luka, Prnjavor, Srbac, Prijedor, Bosanski Novi, Kozarska Dubica, Gradiška i Laktaši, da nisu korisnici subvencija za troškove školovanja, smještaja ili ishrane iz Budžeta Unsko-sanskog kantona, da su u tekućoj akademskoj godini prvi put upisali određenu akademsku godinu, s tim što pravo na sudjelovanje neće imati podnosilac zahtjeva koji je već bio korisnik prava na stipendiju za određenu akademsku godinu za koju ponovno podnosi zahtjev i da nisu zaposleni na određeno ili neodređeno vrijeme.   
 
Djeca poginulog, umrlog, nestalog branioca mogu ostvariti pravo na stipendiju bez obzira na godine života pod uslovom da ispunjavaju ostale uslove propisane Zakonom i Pravilnikom o kriterijima, uslovima i načinu dodjele stipendija redovnim studentima branilačkih kategorija sa područja Unsko-sanskog kantona („Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona“ broj: 20/21).
 
Sredstva za stipendiranje studenata osiguravaju se u Budžetu Unsko-sanskog kantona budžetskog korisnika Ministarstva za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida, a pojedinačni iznos stipendije i broj stipendista utvrđuje svojom odlukom Vlada Unsko-sanskog kantona.

Zahtjev za dodjelu stipendije sa potrebnom dokumentacijom, podnosi se Ministarstvu za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida Alije Đerzeleza 6 Bihać, putem pisarnice Vlade Unsko-sanskog kantona, u roku od 15 dana od dana objavljivanja konkursa, a obrazac zahtjeva, zainteresovani kandidati mogu preuzeti u Ministarstvu za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida, Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu ili sa web stranice Vlade Unsko-sanskog kantona.
 

KONKURSI

Rok za prijavu: 23.08.2022. // Konkurs je otvoren još 6 dana.

Konkurs Općine Velika Kladuša za dodjelu studentskih stipendija za ak. 2021/22. godinu

Rok za prijavu: 02.09.2022. // Konkurs je otvoren još 16 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2022. godinu