Utorak, 19. Januar 2021.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Dodijeljene stipendije srednjoškolcima koji će njegovati stare zanate

Četvrtak, 09.12.2010. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

U Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu danas je više učenika potpisalo ugovore za stipednije koje im dodjeljuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta radi podrške njegovanju starih tradicionalnih zanata. Ovi stipendisti školuju se za obradu plementih metala, a to između ostalog znači da će filigranski izrađivati nakit.

U prethodna dva dana Ministarstvo je dodijelilo stipendije za 17 školaraca u Goraždu, većinom budućih obrađivača tekstila, kao i u Jablanici za 11 budućih kamenoklesara.

U Sarajevskom kantonu je 25 stipendista i zajedno s vršnjacima iz Goražda i Jablanice te s dvoje đaka iz Krajine i još troje iz Hercegovine, to je 58 stipendija u godišnjem iznosu od po 1.000 KM koje će im biti isplaćene odjednom.

Osnovni uvjet koji je Ministarstvo navelo aplikantima je da ne ponavljaju razred, a iz sarajevske škole primijenjenih umjetnosti navode da su njihovi odabrani đaci uglavnom dobri.

Uprava i stručno nastavno osoblje u ovoj školi koja ističe najdužu tradiciju njegovanja starih zanata zahvalni su Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta što već drugu godinu dodjeljuje stipendije, dok iz Ministarstva navode da je od 84 pristigle ovogodišnje aplikacije, odmah odbačeno 16 zbog nedovoljno tražene dokumentacije, a od preostalih 68, odabrano 58.

Pritom je naročito vođeno računa da novac dobiju školarci čije je imovno stanje slabije od stanja njihovih odbijenih vršnjaka.

Izvor: Vijesti.ba / Fena
 


KONKURSI

Rok za prijavu: 09.02.2021. // Konkurs je otvoren još 21 dan.

Konkurs Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za dodjelu stipendija za akademsku 2020/21. godinu

Rok za prijavu: 10.02.2021. // Konkurs je otvoren još 22 dana.

Konkurs za dodjelu stipendija djeci branilaca/branitelja iz SBK za akademsku 2020/21. godinu