Četvrtak, 04. Juni 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Fond „Dr Milan Jelić“ dodjeljuje stipendije za akademsku 2019/20. godinu

Utorak, 05.11.2019. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Fond „Dr Milan Jelić“ objavio je konkurse za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na univerzitetima u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i visokoškolskim ustanovama u inostranstvu u akademskoj 2019/2020. godini.

Pravo na dodjelu stipendija za studente I ciklusa akademskih studija ima državljani Bosne i Hercegovine i Republike Srpske uz uslove da ima prebivalište na teritoriji Republike Srpske, da je redovan student prvog ciklusa akademskih studija, da u dosadašnjem studiranju nije obnovio nijednu akademsku godinu, da na dan objavljivanja Konkursa nije stariji od 24 godina života, 25 godina života, 26 godina života, odnosno 27 godina života za studente na studijskim programima koji traju tri, četiri, pet odnosno šest godina, respektivno, da ima prosjek ocjena veći od 9,00 (uključujući i prosječnu ocjenu 9,00) na univerzitetima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i da ima prosjek ocjena veći od 9,50 (uključujući i prosječnu ocjenu 9,50) za studente koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu, osim za studente koji studiraju na visokoškolskim ustanovama rangiranim do 200. mjesta na Tompsonovoj i/ili Šangajskoj rang-listi i koji mogu konkurisati pod uslovom da imaju prosjek ocjena veći od 9,00 (uključujući i prosječnu ocjenu 9,00), dok student koji ima status apsolventa i student koji studira na visokoškolskoj ustanovi koja nema status univerziteta ili nema mogućnost izvođenja drugog i trećeg ciklusa studija visokog obrazovanja, ne ostvaruje pravo na dodjelu stipendija.

Pravo na dodjelu stipendija za studente II ciklusa akademskih studija ima državljani Bosne i Hercegovine i Republike Srpske uz uslove da imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske, da je redovan student jednog od univerziteta u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini ili visokoškolske ustanove u inostranstvu, da na I i II  ciklusu akademskih studija nije obnovio nijednu akademsku godinu, da je na prvom ciklusu studija imao prosječnu ocjenu najmanje 9,50 (uključujući prosječnu ocjenu 9,50), kao i studenti koji su prvi ciklus studija završili na visokoškolskim ustanovama rangiranim do 200. mjesta na Tompsonovoj i/ili Šangajskoj rang-listi i ostvarili prosjek ocjena veći od 9,00 (uključujući i prosječnu ocjenu 9,00) i da nema više od navršenih 28 godina života na dan objavljivanja Konkursa, a student koji ima status apsolventa ne ostvaruje pravo na dodjelu stipendije.

Pravo na dodjelu stipendija za studente III ciklusa akademskih studija ima državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Srpske uz uslove da ima prebivalište na teritoriji Republike Srpske, da je redovan student jednog od univerziteta u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini ili visokoškolske ustanove u inostranstvu, da na II i III  ciklusu akademskih studija nije obnovio nijednu akademsku godinu, da je na II ciklusu akademskih studija postigao prosječnu ocjenu najmanje 9,50 (uključujući prosječnu ocjenu 9,50), kao i studenti koji su II ciklus studija završili na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu rangiranim do 200. mjesta na Tompsonovoj i/ili Šangajskoj rang-listi i ostvarili prosjek ocjena veći od 9,00 (uključujući i prosječnu ocjenu 9,00) i da nema više od navršene 32 godine života na dan objavljivanja Konkursa, a student koji nema obavezu polaganja ispita tokom III ciklusa studija na univerzitetima u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i visokoškolskim ustanovama u inostranstvu i student koji ima status apsolventa ne ostvaruje pravo na dodjelu stipendije.

Studentima I ciklusa studija na univerzitetima u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini u akademskoj 2019/2020. godini dodijeliće se ukupno 75 stipendija, studentima II ciklusa studija 12 stipendija i studentima III ciklusa studija 7 stipendija.

Mjesečni iznos stipendije za redovne studente I ciklusa studija iznosi 400,00 KM, za studente I ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu u akademskoj 2019/2020. godini iznosi 500,00 KM i za studente koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, i 800,00 KM, dok za studente II ciklusa studija dodjeljuju se stipendije u iznosu od po 5.000,00 KM, a za studente III ciklusa studija u iznosu od 10.000,00 KM.

Prijave na konkurs dostavlja se na propisanom obrazcu za prijavu koji je dostupan na internet stranici Fonda, a popunjene prijave na Konkurs sa dokazima o ispunjavanju uslova za dodjelu stipendija studentima, slati na adresu: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Fond „Dr Milan Jelić“, Trg Republike Srpske 1, 78 000 Banja Luka.

Konkursi ostaju otvoreni do 10. decembra, a za više detalja pogledati Konkurs Fonda „Dr Milan Jelić“ za dodjelu stipendija studentima I ciklusa studija u akademskoj 2019/2020. godini i Konkurs Fonda „Dr Milan Jelić“ za dodjelu stipendija studentima II i III ciklusa studija u akademskoj 2019/2020. godini.


KONKURSI

Rok za prijavu: 30.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 26 dana.

Javni poziv Vlade Japana za dodjelu MEXT stipendija za 2021. godinu

Rok za prijavu: 20.06.2020. // Konkurs je otvoren još 16 dana.

Javni natječaj Općine Stolac za dodjelu stipendija studentima u ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 10.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 6 dana.

Konkurs Fondacije “Izvor nade” Sarajevo za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2020/21. godinu