Utorak, 26. Mart 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Glavna postignuća i rezultati Erasmus Mundus programa

Ponedjeljak, 18.06.2018. // Izvor: Univerzitet u Sarajevu // Novost
Erasmus Mundus je program Evropske unije koji je omogućavao strukturiranu razmjenu studenata, nastavnika i saradnika visokoobrazovnih institucija zemalja Zapadnog Balkana i partnerskih EU univerziteta u oba smjera, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta kroz međuinstitucionalnu saradnju. 
 
Ciljevi ovog programa su intenziviranje akademske, kulturne, političke i ekonomske saradnje između zemalja članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, jačanje kapaciteta međunarodne saradnje univerziteta zemalja Zapadnog Balkana kroz razmjenu iskustava i znanja u organizaciji programa mobilnosti za studente, nastavnike i saradnike s ciljem studiranja, zajedničkog izvođenja nastave, obuke, istraživanja i prenosa „know-how“ i inovacija, te intenziviranje akademskih, jezičkih kao i društvenih i interkulturalnih kompetencija studenata, nastavnika i saradnika. 
 
Program je finansiran od Evropske komisije i bio je namijenjen zemljama koje nisu ostvarile pravo učešća u krovnom Erasmus programu. Erasmus Mundus je također jedan od programa koji je postao integrativni dio Erasmus+ programa kroz ključnu aktivnost broj 1: međunarodna kreditna mobilnost.

Krajem 2013. godine odobreni su grantovi za posljednje projekte u okviru ovog programa čija će implementacija trajati do 14. jula 2018. godine. 
 
"Univerzitet u Sarajevu je učestvovao u svakom odobrenom partnerstvu za regiju Zapadnog Balkana, pri čemu je ostvario saradnju sa 70 institucija iz zemalja članica Evropske unije na kojima su naši studenti, nastavnici i saradnici mogli realizirati studijski ili stručni boravak tokom svog rada i/ili obrazovanja. Tako smo se pridružili skupini od 1.296 visokoobrazovnih institucija iz cijelog svijeta koje su učestvovale u ovom programu, a naši studenti, nastavnici i saradnici skupini od 35.000 osoba koje su bili krajnji korisnici programa", navodi se u saopćenju Univerziteta u Sarajevu.
 
Publikaciji o glavnim postignućima i rezultatima programa Erasmus Mundus 2 možete pogledati ovdje (linku).

KONKURSI

Rok za prijavu: 06.04.2019. // Konkurs je otvoren još 11 dana.

Konkurs Općine Lukavac za dodjelu stipendija učenicima i studentima u budžetskoj 2019. godini

Rok za prijavu: 10.04.2019. // Konkurs je otvoren još 15 dana.

Konkurs Općine Travnik za dodjelu stipendija redovnim studentima za ak 2018/19. godinu

Rok za prijavu: 28.03.2019. // Konkurs je otvoren još 2 dana.

Konkurs opštine Petrovo za stipendiranje redovnih studenata u 2019. godini