Utorak, 26. Mart 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Grad Banja Luka će za stipendiranje u šk./ak. 2018/19. godini izdvojiti 1,6 miliona KM

Ponedjeljak, 04.06.2018. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
Grad Banja Luka će za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u narednoj školskoj/akademskoj godini izdvojiti 1,6 miliona KM.
 
Navedeno je to u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2018/2019. godinu, koja je usvojena na zasjedanju Skupštine Grada održanom 30. i 31. maja.
 
Pojedinačni iznosi stipendija ostali su nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.
 
Ovom odlukom definisana su i deficitarna zanimanja za učenike srednjih škola, a to su: varilac, kamenorezac i tehničar modelar obuće, te za studente diplomirani profesor matematike i informatike, diplomirani profesor fizike i diplomirani inženjer elektrotehnike.
 
Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja/struke, a koja u narednoj školskoj godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.
 
Utvrđena su i suficitarna zanimanja koja se stiču u prvom ciklusu studiranja. To su sljedeća zanimanja, odnosno struke: diplomirani ekonomista (svi smjerovi); diplomirani ekonomista menadžer (svi smjerovi); diplomirani menadžer (svi smjerovi); diplomirani pravnik; diplomirani profesor razredne nastave; diplomirani  profesor srpskog jezika i književnosti; diplomirani profesor fizičkog vaspitanja; diplomirani trener (svi smjerovi); diplomirani geograf; diplomirani psiholog; diplomirani pedagog; diplomirani novinar; diplomirani sanitarni inženjer; diplomirani inženjer poljoprivrede (svi smjerovi); diplomirani profesor geografije; diplomirani profesor ekologije; diplomirani politikolog; diplomirani ekolog i diplomirani vaspitač predškolske djece.
 
Grad Banja Luka u šk./ak. 2017/18. godini stipendira 1.194 učenika i 318 studenata, a stipendije se isplaćuju planiranom dinamikom u deset jednakih rata.

KONKURSI

Rok za prijavu: 06.04.2019. // Konkurs je otvoren još 11 dana.

Konkurs Općine Lukavac za dodjelu stipendija učenicima i studentima u budžetskoj 2019. godini

Rok za prijavu: 10.04.2019. // Konkurs je otvoren još 15 dana.

Konkurs Općine Travnik za dodjelu stipendija redovnim studentima za ak 2018/19. godinu

Rok za prijavu: 28.03.2019. // Konkurs je otvoren još 2 dana.

Konkurs opštine Petrovo za stipendiranje redovnih studenata u 2019. godini