Srijeda, 08. Juli 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Grad Banja Luka dodjeljuje 812 stipendija za učenike

Ponedjeljak, 08.11.2010. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

U školskoj 2010/2011. godini biće dodijeljeno ukupno 812 stipendija za učenike, potvrdio je Milenko Malinović, šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu u Odjeljenju za društvene djelatnosti. On je dodao da je visina učeničkih stipendija 80 KM, što znači da će iz budžeta Grada za navedenu školsku godinu biti izdvojeno 649.600 KM.

Odjeljenje za društvene djelatnosti je Komisijski razmatralo 1.052 ukupno prispjela zahtjeva srednjoškolaca za stipendiranje.

Kada je riječ o pozitivno riješenim zahtjevima učenika iz socijalne kategorije, 97 učenika su djeca iz socijalno ugroženih porodica, 135 učenika su djeca RVI od prve do četvrte kategorije, 112 učenika - djeca poginulih boraca, jedan učenik - civilna žrtva rata, 14 učenika - tuđa njega i pomoć i 106 učenika -  djeca iz porodica četvoro i više djece.

Ukupno 331 stipendija biće dodijeljena učenicima po kriterijumu za uspjeh u školi, dok će iz kategorije deficitarnih zanimanja stipendije dobiti 16 učenika.

Govoreći o zahtjevima koji su negativno riješeni, Malinović je rekao da se oni u najvećem broju odnose na zahtjeve učenika koji su konkurisali po osnovu uspjeha u školi i koji su sakupili sedam i manje bodova na bodovnoj listi.

„Ostali razlozi negativnih stipendija su u većini slučajeva dobro, loše ili zadovoljavajuće vladanje kao i vrlo dobar uspjeh u jednom od zadnja tri razreda kod učenika koji su konkurisali na osnovu uspjeha", zaključio je Malinović.

Izvor: www.banjaluka.rs.ba
 


KONKURSI

Rok za prijavu: 09.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 dan.

Konkurs Grada Istočno Sarajevo za dodjelu stipendija studentima u akademskoj 2019/20. godini