Nedjelja, 25. Avgust 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Gradonačelnik Ramović potpisao ugovore o stipendiranju sa goraždanskim studentima

Petak, 11.01.2019. // Izvor: Grad Goražde // Novost
U Maloj sali Gradske uprave danas je organizovano potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija za školsku 2018/2019. godinu za studente koji su stipendisti Grada Goražda, a upisali su redovno narednu godinu i samim tim ostvarili pravo na stipendiju i u ovoj školskoj godini.
 
Ugovore u ime Grada Goražda sa osam studenata koji su redovno upisali narednu školsku godinu potpisao je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović.
 
Obzirom da Budžet Grada za 2019. godinu nije usvojen i da je na snazi Odluka o privremenom finansiranju Grada Goražda za period januar - mart 2019. godine nije određeno koliko će biti u ovoj godini izdvojeno za stipendiranje studenata.
 
Za ovu školsku 2018/2019. godinu osim ovih osam stipendija nakon usvajanja Budžeta biće raspisan Javni poziv putem kojeg će biti dodjeljen određen broj stipendija za studente koji studiraju fakultete koji su deficitarni kadar u našem gradu, s tim da će sa Fondacijom ''Hastor'' Grad Goražde sufinansirati stipendije za još deset studenata sa područja Goražda.
 
Govoreći o danas potpisanim ugovorima gradonačelnik Goražda dr. sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je kazao – ''Obzirom da su ovih osam studenata, koji su danas potpisali ugovore, uspjeli da upišu novu školsku godinu, mi smo se opredjelili da potpišemo ugovore kako bi mogli početi sa isplatom prvih stipendija. Naime, praksa je uvijek bila da prvo Kanton raspiše Javni poziv za stipendije, obzirom da je veliki broj kandidata, a i da se ne bi duplali Kanton i Gradska uprava. Nakon njihovog raspisivanja Javnog poziva onda mi raspisujemo naš Javni poziv. Obzirom da su studenti koje stipendiramo uspjeli sa dobrim prosjekom ocjena upisati redovno narednu godinu, dovoljno je bilo samo da donesu potvrdu i oni nastavljaju sa primanjem stipendije za ovu godinu. Mi ćemo već prvu stipendiju uplatiti do kraja mjeseca januara i tim njima pokazati, odnosno potvrditi njihov uspjeh, da kažemo evo i mi želimo da ne čekate mjesec juli, odnosno taj period pa da se isplati stipendija. Gradska uprava bi voljela da smo raspisali Javni poziv za preostalih trideset stipendija, međutim zaista nismo u prilici. Mi svake godine stipendiramo oko 35 stipendista, one koje mi samostalno finansiramo i deset stipendista koje stipendiramo sa Fondacijom Hastor. Iznos stipendija kreće se od 150-200 KM ovisno o fakultetu na prijedlog Komisije, a isplaćuje se osam stipendija po jednom studentu za jednu školsku godinu.’’
 
U izjavi za medije Hodo Midhat, student III godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu naglasio je značaj dobijanja stipendije za nastavak školovanja – ''Ovo je drugi put da dobijam stipendiju od Grada Goražde i nadam se da ću je opravdati. Stipendija mi puno znači jer predstavlja dodatnu mjesečni džeparac. Što se tiče fakulteta ako ste samofinansirajući student to je veliki trošak, pogotovo ako dolazite iz drugog grada.’’

KONKURSI

Rok za prijavu: 05.11.2019. // Konkurs je otvoren još 2 mjeseca, 12 dana.

Chevening Scholarships for International Students for the academic year 2019/2020

Rok za prijavu: 05.09.2019. // Konkurs je otvoren još 11 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2019. godinu