Nedjelja, 29. Januar 2023.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

I ove godine Lafat komerc d.o.o. osigurao stipendije za učenike u Kalesiji

Petak, 02.12.2022. // Izvor: RTV SLON // Novost
Već pet godina, kompanija Lafat komerc d.o.o. Kalesija stipendira učenike Mješovite srednje škole u Kalesiji. Trenutno stipendiju prima 13 učenika, a nove ugovore potpisalo je još jedanaest učenika. Prvi put stipendiju potpisuje i Amel Bajrić, koji zna gdje će usmjeriti svoju stipendiju.
 
„Pa karta, hrana i to je to. Ostalo će biti za aparat, masku i ostale stvari“ rekao je Amel Bajrić.
 
Pored toga, stipendija u vremenima kada je obrazovanje postalo mnogima nedokučivo mnogo znači, naročito roditeljima kojima će ona pomoći u školovanju djece. Roditelji  su sretni i što svojoj djeci daju sigurniju budućnost.
 
„Meni kao roditelju znači puno. Prvenstveno što ću svoje dijete skloniti sa ulice, što će naučiti da bude svoje, da bude sposoban i da zarađuje i cijeni dinar“ Hasan Bajrić, roditelj stipendiste.
 
Po završetku školovanja, stipendisti imaju priliku za zaposlenje u ovoj kompaniji. Među mnogobrojnima koji su nakon stipendiranja nastavili rad u kompaniji Lafat komerc je i Ibrahim Hasanović.
 
„Znači mi mnogo, steći ću nešto dobro. Ide mi radni staž i dobro je. Stipendija mi je pomogla jer se mogi roditelji bave poljopriovredom i baš je pomoglo“ nastavio je Ibrahim Hasanović,  bivši stipendista.
 
Tokom petogodišnjeg programa stipendiranja, stipendiju je primalo oko 50 učenika. Međutim, upravo mogućnost zaposlenja nakon završetka školovanja, otvaranje  novih radnih mjesta cilj je ka kojem treba ići u budućnosti. Učenici, a kasnije radnici imaju priliku za napredovanje jer upravo njihovi proizvodi čine prodajni asortiman.
 
“Mi smo napravili jedan sistem školovanja i spremanja radne snage za nas. Istovremenom sami učenici imaju pristup suvremenim sredstvima zavarivanja te drugim mašinama koje su dostupne u prostorijama Lafat Komerca gdje se vrši proizvodnja i prerada metalnih proizvoda” naglasio je Admir Mešić, Lafat Komerc
 
“Pošto već sudjeluju u proizvodnji naših proizvoda koji već konkurišu na evropskom tržištu, te proizvode možete pronaći u svim poslovnicama u BiH. naglasio je Edis Barčić, direktor kompanije OXint – generalnog zastupnika za Lafat proizvode u BiH.
 
Ranije su stipendije dobijali učenici koji se školuju za zavarivače, a od prošle godine u Lafatu su osigurali i stipendije za učenike koji se obrazuju za montera centralnog grijanja i mašinske tehničare.
 
„Prošle godine smo imali par učenika koji su bil stipendisti instaleri centralnog grijanja,  učenici mašinski tehničari nisu bili zainteresovani, ali ćemo vidjeti kako će ove godine biti“ zaključila je Adela Pjanić, pravnica Lafat komerca d.o.o.
 
Tokom planiranja i razvoja firme se susreću sa problemom nedostatka radne snage, ali i sve manje zainteresovanosti učenika za deficitarnim zanimanja. Međutim, saradnjom kao što je ova između kompanije Lafat komerc d.o.o. i Mješovite srednje škole u Kalesiji omogućuje se strukama kvalitetnija praksa ali i budućnost školovanja novih kadrova. U kompaniji Lafat komerc d.o.o. se nadaju da će i narednih godina nastaviti ovu saradnju ali i povećavati broj stipendista koji će imati priliku zaposliti se u Lafatu.

KONKURSI

Rok za prijavu: 02.02.2023. // Konkurs je otvoren još 4 dana.

Konkurs za stipendiranje učenika srednjih škola iz Budžeta Grada Sarajeva za 2023. godinu

Rok za prijavu: 16.02.2023. // Konkurs je otvoren još 18 dana.

Konkurs Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za dodjelu stipendija za akademsku 2022/23. godinu

Rok za prijavu: 30.01.2023. // Konkurs je otvoren još 1 dan.

Konkurs Općine Sanski Most za dodjelu stipendija redovnim studentima za ak. 2022/23. godinu

Rok za prijavu: 10.02.2023. // Konkurs je otvoren još 12 dana.

Natječaj Općine Prozor-Rama za dodjelu stipendija redovnim studentima u ak. 2022/23. godini

Rok za prijavu: 10.02.2023. // Konkurs je otvoren još 12 dana.

Konkurs Kantonalne uprave za branioce SBK za dodjelu stipendija za ak. 2022/23. godinu