Ponedjeljak, 17. Juni 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Kompanija Atlantbh potpisala ugovore o stipendiranju sa 10 studenata iz BiH

Petak, 22.02.2019. // Izvor: Stipendije.ba / Atlantbh // Novost

Danas je kompanija Atlantbh potpisala ugovore o stipendiranju sa 10 studenata koji studiraju na IT programima širom Bosne i Hercegovine.

Atlantbh je oduvijek imao prioritet u obrazovanju i zapošljavanju mladih. Podržali smo mnoge inicijative, od studentskih udruženja do edukativnih događaja. Naše ABH stipendije su samo još jedan način na koji želimo ulagati u mlade ljude koji su spremni da uče i koji će razvijati IT sektor u Bosni i Hercegovini.

Ovo je naša prva generacija primalaca ABH stipendija, a stipendije su dodijeljene u dvije kategorije: za studente koji su pokazali izvanredna postignuća u akademskim i neakademskim aktivnostima i za studente koji dolaze iz domaćinstava s niskim primanjima. Kao jedna od prvih kompanija za razvoj softvera u BiH, ponosni smo na rezultate koje smo postigli radeći s nekim od najvećih svjetskih kompanija. Prošla godina je bila posebno uspješna, zbog čega smo bili više nego spremni podijeliti ovaj uspjeh s drugima u nekom obliku ili formi.

"Svjesni smo situacije u BiH. Mladi ljudi odlaze ili žele da odu, dok softverska industrija ima ogroman potencijal na našem tržištu. Želimo da budemo primjer drugima, da izgradimo Bosnu i Hercegovinu i zadržimo naše mlade ljude u zemlji. Zato smo odlučili da stipendiramo studente koji pohađaju studijske programe koji su usko povezani sa IT industrijom, kako bismo doprineli daljem razvoju ove oblasti”, rekao je Milad Čerkić, generalni direktor Kompanije Atlantbh.

Čerkić je, između ostalog, rekao primili smo veliki broj prijava i žao nam je što ne možemo dati stipendije svim tim izuzetnim studentima. Međutim, veoma smo ponosni na naših 10 najboljih stipendista i želimo im puno uspjeha u budućnosti. Nadamo se da će naša ABH stipendija pružiti dodatnu motivaciju za njihove buduće uspjehe. Čestitke Adil, Adnan, Amira, Eldar, Haris, Nevena, Nihad, Muamer, Muhamed i Mehmed.

Muhamed Karajić, student Fakulteta za informacione tehnologije u Mostaru, rekao je: “Ovo je prvi put da sam čula za ovu vrstu stipendije od privatne kompanije. Sama ta činjenica bila je odličan početak ove priče. Stipendija će mi pomoći da finansiram svoje obrazovanje. Znanje koje sam stekao, podrška mojih roditelja i sada ova pomoć Atlantbha su vetar iza mojih leđa. Vidim bolje izglede za ovu zemlju i za nas studente, kao i za građane zbog gestova kao što su ovi od strane Atlantbha. ”

Jedna od stipendista ABH-a je i studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Nevena Kišin, koja je rekla: “Prvenstveno sam se prijavila za ove stipendije jer, pored univerziteta, želim da se i dalje usavršavam. Početkom marta planiram da učestvujem u kampu izvan mog grada, gde ću dobiti priliku da naučim o obnovljivim izvorima energije i nekim novim načinima proizvodnje. Ova stipendija mi omogućava da učestvujem, jer mi pruža sredstva za to. Takođe, ovaj dodatni izvor finansiranja će mi pomoći da se fokusiram na studije bez brige o tome gdje ću zaraditi džeparac."

„Stipendija će mi pomoći da kupim laptop sa mnogo boljim specifikacijama, što je neophodno za studijski program i profesiju koju sam izabrao. Moji kratkoročni ciljevi su završiti studije i dobiti posao koji ozbiljno shvaća svoj rad, pružajući mi priliku da stalno istražujem i unapređujem. Rado bih radila na proizvodnji elektronskih elemenata. ”Kaže Adil Batalević, student Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli.

Nihad Hrustić, student Fakulteta za informacione tehnologije u Mostaru, ispričao nam je o svojim motivima za primjenu i kako će koristiti svoju ABH stipendiju, kaže: „Prijavio sam se za stipendiju jer mi ne pruža samo dodatna financijska sredstva, već takođe me motiviše da nastavim putem koji sam izabrao. Ako vam se pruži šansa u životu, iskoristite to i opravdajte odgovornost koju ste dobili dokazivanjem da ste dostojni. Imam puno ambicija za budućnost, generalno gledam sebe kao programera i zaista mi se sviđa ideja o stvaranju nečega što će krajnji korisnik zaista koristiti, dok je sva "magija" iza njihovog iskustva jednostavno kod i dizajn. "

Nadamo se da će ABH stipendije koje smo obezbijedili mladima motivirati druge kompanije da podrže studente i pomognu im da nastave svoje obrazovanje i razvoj u oblasti IT-a.


KONKURSI

Rok za prijavu: 10.07.2019. // Konkurs je otvoren još 23 dana.

Konkurs Fondacije "Izvor nade" za dodjelu studentskih stipendija za ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 28.06.2019. // Konkurs je otvoren još 11 dana.

Konkurs Fondacije "Izvor nade" za dodjelu srednjoškolskih stipendija za šk. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 20.06.2019. // Konkurs je otvoren još 3 dana.

Javni poziv Vlade Japana za dodjelu MEXT stipendija za 2020. godinu