Utorak, 26. Mart 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Milas uručio ugovore o dodjeli studentskih stipendija za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Utorak, 29.05.2018. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
Danas je u prostorijama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirano potpisivanje Ugovora o dodjeli stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji studiraju na Sveučilištu u Zagrebu.
 
Čestitajući dobitnicima stipendija, Zvonko Milas, državni sekretar naglasio je kako je jedan od najboljih načina jačanja zajednice i njezinog prosperiteta - ulaganje u znanje jer znanje donosi napredak - bolje sutra.

„Isto tako, jačanje pojedinca, kroz izoštravanje njegovih sposobnosti, stručnosti, obrazovanja i intelektualnog kapaciteta - jača i zajednicu. Pojedinci sa snažnim vizijama i vjernom pripadnošću svojoj zajednici, svom narodu, čine jaku zajednicu spremnu za promjene, spremnu na odvažnost - zajednicu koja je spremna nositi se sa svim neizvjesnostima i izazovima koje donosi sutra. Stoga sam siguran da ćete vlastitim razvojem, razvojem svojih osobnih i jednog dana profesionalnih sposobnosti, biti u mogućnosti unapređivati svoje zajednice, svoj zavičaj - što će u suštini biti najplemenitiji i najzahvalniji zadatak s kojim ćete se susresti“, poručio je Milas. 

Prema odluci Ureda, u aktuelnoj akademskoj godini stipendije su dobila 502 studenta, koji studiraju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Za studij u Hrvatskoj dodijeljena je 101 stipendija, a za studij u Bosni i Hercegovini 401 stipendija.

Stipendije se dodjeljuju za 10 mjeseci u mjesečnom iznosu od 700 kuna.

KONKURSI

Rok za prijavu: 06.04.2019. // Konkurs je otvoren još 11 dana.

Konkurs Općine Lukavac za dodjelu stipendija učenicima i studentima u budžetskoj 2019. godini

Rok za prijavu: 10.04.2019. // Konkurs je otvoren još 15 dana.

Konkurs Općine Travnik za dodjelu stipendija redovnim studentima za ak 2018/19. godinu

Rok za prijavu: 28.03.2019. // Konkurs je otvoren još 2 dana.

Konkurs opštine Petrovo za stipendiranje redovnih studenata u 2019. godini