Nedjelja, 24. Februar 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Ministarstvo prosvjete i kulture RS podržalo 35 razmjena studenata i akademskog osoblja

Petak, 20.07.2018. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Danas je Ministra prosvjete i kulture Republike Srpske dr. Dane Malešević razgovarao sa studenticama Draganom Mirošljević, Teodorom Prerad, Milicom Mikić, Jovanom Lukač i Tatjanom Grabovac sa Univerziteta u Banjoj Luci, koje su potpisale ugovore o dodijeljenim sredstvima za sufinansiranje međunarodne razmjene studenata radi obavljanja stručne prakse u inostranstvu i poželio im uspješno obavljanje prakse na univerzitetima u inostranstvu, kao i da stečena znanja primijene u Republici Srpskoj.

Prema riječima Ministra Maleševića jedan od strateških ciljeva Ministarstva prosvjete i kulture je povećanje mobilnosti studenata i akademskog osoblja.

Ministarstvo ove godine sufinansira 35 razmjena studenata i akademskog osoblja, za šta je ove godine obezbjeđeno 55 000 KM.

„Uz podršku Ministarstva, studenti iz Republike Srpske boraviće na studijskoj praksi na akreditovanim ustanovama u Poljskoj, Italiji, Brazilu, Njemačkoj, Rusiji, Češkoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj, Grčkoj, Palestini i Turskoj“, rekao je ministar Malešević.

Bila je ovo prilika da studentice upoznaju ministra Maleševića sa uslovima studiranja na matičnim fakultetima.

„Moj mentor je bio iznenađen teorijskim znanjem koje sam pokazala u Krakovu, a ja sam se oduševila praktičnom nastavom i opremljenošću laboratorija u Krakovu“, istakla je Dragana Mirošljevićeva, apsolvent hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, koja je boravila na međunarodnoj razmjeni na srodnom fakultetu u Krakovu u Poljskoj.

Milica Mikić, student četvrte godine fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, studentsku praksu obavljaće u Ljubljani u Sloveniji, a tri studentice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci spremaju se na stručnu praksu u različitim zemljama – studentica šeste godine Teodora Prerad ide u Monastir u Tunisu, studentica četvrte godine Jovana Lukač u Palermo u Italiji, dok njena koleginica sa iste godine Tatjana Grabovac ide u Grac u Austriji.

Iz Ministarstva podsjećaju da su podržali odlazak 27 studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija sa javnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske radi studiranja ili obavljanja stručne studentske prakse u inostranstvu, odlazak šest profesora sa javnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske u inostranstvo radi obrazovnog ili naučno-istraživačkog rada, te dolazak dva profesora sa akreditovanih visokoškolskih ustanova iz inostranstva radi obrazovnog ili naučno-istraživačkog rada na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj. ​


KONKURSI

Rok za prijavu: 08.03.2019. // Konkurs je otvoren još 12 dana.

Javni natječaj Općine Posušje za dodjelu studentskih stipendija za ak. 2018/19. godinu

Rok za prijavu: 05.03.2019. // Konkurs je otvoren još 9 dana.

Natječaj Općine Vitez za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2018/19. godinu

Rok za prijavu: 04.03.2019. // Konkurs je otvoren još 8 dana.

Konkurs Općine Sanski Most za dodjelu stipendija redovnim studentima za ak. 2018/19. godinu

Rok za prijavu: 02.03.2019. // Konkurs je otvoren još 6 dana.

Konkurs Opštine Šipovo za dodjelu stipendija studentima za ak. 2018/19. godinu

Rok za prijavu: 26.02.2019. // Konkurs je otvoren još 2 dana.

Konkurs Općine Donji Vakuf za dodjelu stipendija redovnim studentima za ak. 2018/19. godinu

Rok za prijavu: 03.03.2019. // Konkurs je otvoren još 7 dana.

Javni poziv Općine Jajce za dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2018/19. godinu