Srijeda, 17. Avgust 2022.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Načelnik Hozan potpisao ugovore sa stipendistima Općine Jajce za šk. 2020/21. godinu

Petak, 25.06.2021. // Izvor: Općina Jajce // Novost
U Jajcu su danas svečano potpisani Ugovori o stipendiranju studenata koji su po Konkursu Općine Jajce ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2020/2021. godinu.  Ugovore o stipendiranju sa studentima potpisao  Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.
 
Kako su i dalje na snazi mjere zaštite od korona virusa današnje potpisivanje  ugovora organizovano je u dva termina. 
 
Općina Jajce već 15 godina izdvaja sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja općine Jajce. Do sada je, za stipendiranje iz Budžeta Općine Jajce izdvojeno gotovo 2,5 miliona KM, pa je tako Općina Jajce do sada dodijelila gotovo 2.500 stipendija.
 
Općina Jajce jedna je od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja svojim stipendistima, po potpisivanju ugovora, uplati stipendiju u cjelokupnom iznosu od po 1.000,00 KM.
 
Za školsku 2020/2021. godinu pravo na stipendiju  ostvarila su 172 studenata.
 
Pravo na stipendiju  ostvarilo je 50 studenta I godine, 43 studenata II godine, 32 studenata III godine, 26 studenata IV godine i  21 student pete  godine. Ove školske godine nije bilo zahtjeva studenata za stipendiju za VI godinu studija.
 
Uz iskrene čestitke stipendistima i roditeljima studenata, Načelnik Općine Jajce Edin Hozan, naglasio je da je ovo jedan od važnijih događaja za grad Jajce, jer je obrazovanje i sticanje znanja najvažnije.
 
„Čestitam svima vama, i studentima na dobrim rezultatima, ali i roditaljima na odricanjima i odgoju, jer danas je veliki izazov školovati djecu, uspjeti usmjeriti ih na pravi put i izboriti se sa svim iskušenjima. Svako ko uspije da odgoji i odškoluje dijete je uspio. Zato velika zasluga pripada i vama, roditeljima ove naše ponosne djece. Čestitam vam na tome, a Općina će, sa svoje strane, pomoći u ostvarenju konačnog cilja, da naša djeca pronađu sebe u ovoj našoj zemlji, a posebno u našem gradu i budu od koristi i sebi i svojoj lokalnoj zajednici. Sretan sam što još uvijek imamo veliki broj naših studenata i smatram da je ovo jedan od važnijih programa koji Općina Jajce realizuje već dugi niz godina. Sretni smo i ponosni što imamo mogućnost da stipendiramo naše studente“, istakao je Načelnik Hozan na današnjoj svečanosti.
 
Pravo na stipendiju po osnovu ocjena ostvarili su i učenici generacije, studenti prve godine, a Općina Jajce posebno je ponosna na studente koji kontinuirano, iz godine u godinu, ostvaruju visok prosjek ocjena.  
 
I GODINA – UČENICI GENERACIJE: Sara Mraković, buduća studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Fatima Imamović, buduća studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. II GODINA: Amir Karaga, Fakultet informacijskih tehnologija –Univerzitet u Mostaru prosjek 8,91, Anel Popaja, Informatika na Prirodno-matematičkom fakultetu - Univerzitet u Banjoj Luci prosjek 8,88 i Azra Kasum, Filozofski fakultet-smijer arapski jezik i književnost, Univerzitet u Sarajevu, prosjek 8,83. III GODINA: Tomislav Radić, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilište u Mostaru prosjek 4,55, Zoran Marjanović, Mašinski fakultet Univerzitet u Banja Luci, prosjek 8,47, Ana Petrović, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Tuzli, prosjek 8,44. IV GODINA: Dženita Hodžić, prosjek 9,67, studentica Farmacije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, Antea Ljubez, stipendistica Općine, djevojka koja nastavlja bilježiti odličan prosjek. Sa 9,25 u prvoj godini, popeo se na 9,44 u drugoj godini, u trećoj 9,54. Antea je studentica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Đenisa Tatarević, Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, prosjek 9,34. V GODINA: Sara Ćosić, Medicinski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci, ova Jajčanka godinama niže najviši prosjek, ma rekli bi mi to je desetka, brojke ove godine kažu 9,8. Bravo za našu buduću doktoricu, Daria Jakešević, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prosjek visokih 4,7, Belma Dervišić, studentica psihologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, prosjek ocjena također visok 9,6, Lejla Hasanović, studentica biologije Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prosjek 9,5, Nikolina Topić, studentica Filozofskog fakulteta, odsijek socijalni rad, Sveučilište u Mostaru, prosjek 4,5 i Katarina Jurkić, Filozofski fakultet, Sveučilište u Mostaru prosjek 4,0.
 
Mladim Jajčanima, budućim ljekarima, inžinjerima, pravnicima, arhitektima, profesorima, ekonomistima, novinarima, sociolozima, nastavnicima…. želimo uspjeh u nastavku školovanja uz nadu da će se po završetku školovanja vratiti u svoj grad i stečeno znanje uložiti u razvoj svoje sredine. 

KONKURSI

Rok za prijavu: 23.08.2022. // Konkurs je otvoren još 6 dana.

Konkurs Općine Velika Kladuša za dodjelu studentskih stipendija za ak. 2021/22. godinu

Rok za prijavu: 02.09.2022. // Konkurs je otvoren još 16 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2022. godinu