Utorak, 22. Septembar 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Novinarske stipendije Jirži Dinstbir za akademsku 2020/21. godinu

Utorak, 16.06.2020. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
Radio Slobodna Evropa (RSE) otvara konkurs za novinarsku stipendiju "Jiri Dienstbier Journalism Fellowship" za 2020/21. godinu.
 
Cilj stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprijede svoje vještine uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti.
 
U razmatranje se uzimaju prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Odabrani stipendisti provest će dvije sedmice u dopisništvu Radija Slobodna Evropa u državi iz koje se prijavljuju, zatim šest mjeseci u sjedištu RSE u Pragu, te ponovo u dopisništvu mjesec dana.
 
Program traje od 4. januara 2021. do 30. jula 2021.
 
Rok za prijavu je 11. august.
 
Treba napomenuti da će se sve odvijati u skladu sa mjerama vezanim za korona virus, kako u Češkoj Republici, tako i u državi iz koje stipendisti dolaze, te se zbog toga neki detalji mogu izmijeniti.
 
Prijaviti se možete na ovom linku.
 
Ova stipendija je zajednička inicijativa Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Evropa, inspirisana Dienstbierovim doprinosom novinarstvu, vanjskoj politici i ljudskim pravima. Namijenjena je i da unaprijedi naslijeđe Radija Slobodna Evropa – promovisanje pravednijih i otvorenijih društava preko novinarstva.

KONKURSI

Rok za prijavu: 30.09.2020. // Konkurs je otvoren još 8 dana.

Konkurs Vlade Republike Češke za dodjelu stipendija za akademsku 2021/22. godinu