Petak, 05. Juni 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Od naredne godine stipendije Općine Stari Grad za nadarene sportiste

Ponedjeljak, 08.07.2019. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Općina Stari Grad će od sljedeće godine stipendirati nadarene sportiste – učenike osnovnih i srednjih škola sa područja ove općine. Pravilnik o stipendiranju nadarenih sportista koji je usvojen na junskoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, novi je način stimulisanja mladih sportista ne samo u ovoj općini, nego i šire.
 
Ubuduće će stipendije učenici ostvarivati na osnovu postignutih rezultata u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na državnim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima. Pored toga, uslov za ostvarivanje stipendije je i da je učenik član kluba koji je registrovan za takmičenje u zvaničnom strukovnom sportskom savezu Bosne i Hercegovine.
 
Općina Stari Grad ovim potezom želi pružiti podršku svojim mladim nadarenim sportistima.
 
 „Vrhunski sportisti trebaju poseban režim ishrane, opremu i kontinuiranu pripremu, što zahtijeva dodatna novčana sredstva. Mišljenja smo da će ta stipendija mladim ljudima dati podstrek za njihov aktivniji angažman u sportskim aktivnostima“, pojasnili su iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad koja je radila na ovom prijedlogu pravilnika.
 
Pravilnik će se primjenjivati od sljedeće godine, a sredstva za stipendije planirat će se u budžetu za 2020. godinu.
 
Javni poziv za stipendiranje nadarenih sportista raspisivat će se svake godine u januaru, bodovanjem rezultata iz prethodne godine. Ocjenjivat će se: učešće na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, učešće na Univerzijadi, osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima i kupovima, evropskim prvenstvima i kupovima, Mediteranskim igrama, te prvo, drugo i treće mjesto na državnom prvenstvu.
 
Podsjećamo, Općina Stari Grad, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, vrši stipendiranje nadarenih učenika i studenata, te učenika koji izučavaju stare i deficitarne zanate, za što se na godišnjem nivou izdvaja oko 95.000 KM.
 
Također, putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu vrši se stipendiranje učenika i studenata iz porodica boračke populacije, a godišnje se za te stipendije izdvaja oko 200.000 KM.
 
Kompletan Pravilnik koji određuje osnovne odredbe, pravo učešća na konkursu, prijave na konkurs, kriterije za izbor kandidata, postupak dodjele stipendija, prava i obaveza korisnika i davaoca stipendije možete pogledati ovdje.
 

KONKURSI

Rok za prijavu: 30.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 25 dana.

Javni poziv Vlade Japana za dodjelu MEXT stipendija za 2021. godinu

Rok za prijavu: 20.06.2020. // Konkurs je otvoren još 15 dana.

Javni natječaj Općine Stolac za dodjelu stipendija studentima u ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 10.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 5 dana.

Konkurs Fondacije “Izvor nade” Sarajevo za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2020/21. godinu