Nedjelja, 24. Mart 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Održan Peti proljetni EducationUSA sajam visokog obrazovanja u Sarajevu

Srijeda, 11.04.2018. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
Danas je u Kongresnoj dvorani hotela Holiday u Sarajevu upriličen Peti proljetni EducationUSA sajam visokog obrazovanja. 

"Današnji EducationUSA sajam počeo je velikom posjećenošću učenika, srednjoškolaca i studenata. Prije početka sajma imali smo negdje oko 300 prijava od strane učenika i studenata iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su najavili svoj dolazak. Drago mi je što vidim ovoliku posjetu. Ovo je do sada najveći sajam koji smo organizovali i na kojem će se predstaviti 14 američkih univerziteta i koledža koji stvarno nude cjelokupan opseg mogućnosti studija u Americi: od viših škola (community college), dodiplomskog studija do mastera i doktorata. Mnogi od njih nude i razne vrste stipendija za navedene nivoe studija, a posebno su popularne sportske stipendije za dodiplomce. Ono što bih izdvojila jeste vrlo jedinstven stipendijski programiza učenike i studente iz BiH na dodatna dva američka univerziteta: na prestižnoj Vojnoj akademiji West Point i Akademiji zrakoplovnih snaga (Air Force Academy). Ovi specifični programi se rade u suradnji Vlade SAD, Ministarstva odbrane BiH i navedenih univerziteta. Svi studenti iz BiH koji budu upisani na jednu od ove dvije škole dobijaju pune stipendije za studij u SAD u trajanju od četiri godine kao i siguran posao nakon završetka studija", kazala je savjetnica za studente US alumni asocijacije u BiH Aleksandra Popović za portal Stipendije.ba te dodala da je posebno zadovoljna činjenicom da učenici i studenti koji posjećuju sajam dolaze i iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Danas imamo tu učenike iz Tuzle, Mostara, Doboja, Jajca, Bugojna, Cazina itd. 
 
Stipendije.ba

Na današnjem sajmu bh. učenicima i studentima prestavili su se: Boise State University, Furman University, Michigan State University, New York University Abu Dhabi, Northeast Wisconsin Technical College, Northern Arizona University, Northwest Missouri State University, Pepperdine School of Public Policy University of Colorado Boulder, Valparaiso University, Western Michigan University Minerva School, te R. I. T Univerzitet iz Hrvatske.
 
Na Sajmu su učešća uzeli i predstavnici Ureda za odnose sa javnošću Američke ambasade u Bosni i Hercegovini koji su predstavili Fulbright programe stipendiranja za postdiplomce, kao i Global Undergraduate Exchange Program za studente kao i druge postojeće programe stipendirane od strane Američke vlade. 
 
Stipendije.ba

Osim kod organizatora, entuzijazam se mogao osjetiti i među učenicima i studentima. Sabira Idriz iz Tuzle, učenica prvog razreda Behram-begove medrese nije krila radost zbog dolaska na sajam. 

"Učesnici smo Access programa, kroz koji unaprjeđujemo i usavršavamo svoj engleski jezik. Ovo je za nas prilika da upoznamo i druge mogućnosti studija, kako bi se što lakše odlučili za ono što želimo studirati nakon završetka medrese. Ovo je izvanredna prilika da upoznamo nešto što do sada nismo vidjeli. Prvi put dolazim na sajam i već sam oduševljena. Svako od nas je pronašao nešto za sebe. Meni je zanimljiv Univerzitet u Mičigenu jer nudi razne mogućnosti", kazala je Sabira.

Na sajmu smo razgovarali i sa Anom Jovanović iz Sarajeva, studenticom Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja nam je kazala da je u posljednji čas saznala za sajam ali to je nije spriječilo da posjeti sajam i pronađe korisne informacije za doktorski studij na Univerzitetu Kolorado.
 
Stipendije.ba

Ana je dodala da je trenutno na dodiplomskom studiju i da ima još vremena do doktorskog stuija, ali, u svakom slučaju, lijepo je na vrijeme prikupiti korisne informacije. 
 
Nakon dvoiposatne razmjene informacija, učenja, druženja i sličnog, učesnici sajma počeli su se razilaziti. Utisak je bio jasan, radi se o posebnom događaju kada je u pitanju oblast obrazovanja u BiH.

KONKURSI

Rok za prijavu: 06.04.2019. // Konkurs je otvoren još 13 dana.

Konkurs Općine Lukavac za dodjelu stipendija učenicima i studentima u budžetskoj 2019. godini

Rok za prijavu: 10.04.2019. // Konkurs je otvoren još 17 dana.

Konkurs Općine Travnik za dodjelu stipendija redovnim studentima za ak 2018/19. godinu

Rok za prijavu: 28.03.2019. // Konkurs je otvoren još 4 dana.

Konkurs opštine Petrovo za stipendiranje redovnih studenata u 2019. godini