Utorak, 23. April 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Održan Peti sajam francuskih univerziteta u Sarajevu

Srijeda, 07.11.2018. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

U organizaciji Ambasade Francuske u BiH, Campus France BiH i Francuskog instituta u BiH, u partnerstvu sa brojnim francuskim univerzitetima i Univerzitetom u Sarajevu danas je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održan Peti sajam francuskih univerziteta.

Na današnjem sajmu predstavljeno je trinaest visokoškolskih ustanova koje su ponudile svoje studijske programe, programe stipendiranja i sve potrebne informacije o studiju u Francuskoj.

Sajam je otvorio Ambasador Francuske, Guillaume Rousson koji je tom prilikom rekao: "Danas su ovjde pristutne brojne francuske ustanove za sve nivoe studiranja na francuskom i engleskom jeziku. Na ovom sajmu ćemo vam predstaviti vrlo pregledno obrazovanje u Francuskoj na svim studijskim nivoima. Drago nam je što sve više studenata  iz Bosne i Hercegovine idu studirati u Francusku, nekoliko godina ostaju tamo i vraćaju se u Bosnu i Hercegovinu. Francuski obrazovni sistem je ne samo jedan od najboljih obrazvnih sistema u svijetu, nego jedan od finsijski najpristupačniji. Ova odlična ponuda doprinosi činjenici da je Francuska četvrta zemlja u svijetu po broju stranih državljana, sa više od 300 000 studenata iz inostranstva. U oblasti istraživanja zastupljenost stranih studenata je još veća, gdje 42 % doktoranata dolazi iz drugih zemalja."

Stipendije.ba

Ambasador Guillaume Rousson je istakao da univerzitetska saradnja između naše dvije zemlje se izuzetno povećala posljednjih godina, a mi želimo da se ona poveća još više i prilike za to su brojne. Drago mi je da ovom prilikom počinje i kampanja za stipendije Vlade Francuske, a stipendije su namijenjene studentima izvrsnog akademskog nivoa koji će boraviti u Francuskoj, počev od iduće akademske godine radi sticanje diploma master 2 iili doktorata.

"Na ovogodišnji konkurs za stipendije Vlade Francuske, koje Ambasada Francuske dodjeljuje svake godine i za koje se prijavi veliki broj kandidata mogu aplicirati svi studenti koji imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine. Za stipendije master 2 mogu se prijaviti studenti koji će do kraja akademske 2018/2019. imati završene najmanje četiri godine studija (master 1), dok se za stipendije za doktorat mogu prijaviti kandidati koji će do kraja školske 2018/2019. imati završen master studij (5 godina). Stipendija za master 2 je jednogodišnja stipendija, dok stipendija za doktorat traje 3 godine (6 mjeseci boravka u Francuskoj u periodu od 3 godine). Konkurs je otvoren do 18. januara 2019. godine", rekla je Željka Divković, predstavnica Ureda Campus France.

Stipendije.ba

Na današnjem sajmu studenti su imali priliku upoznati se sa predstavnicima Sciences Po Paris, Univerzitet Poitiers, Univerzitet Artois, Državni institut za primijenjene nauke (INSA) Rouen, Univerzitet Claude Bernard Lyon 1, Tehnološki fakultet Compiègne, Visoka inžinjerska škola CESI, I.T. škola Epitech Balkans, ESC Troyes, Frankofona škola za administraciju i menadžment ESFAM, studentsko osiguranje MGEL, Campus France BiH i Francuski institut u BiH.


KONKURSI