Petak, 04. Decembar 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Općina Stari Grad raspisala konkurse za dodjelu stipendija za šk./ak. 2020/21. godinu

Utorak, 10.11.2020. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
Općina Stari Grad stipendirat će u ovoj školskoj godini nadarene učenike i studente, učenike deficitarnih i tradicionalnih zanata, te učenike i studente iz porodica boračke populacije. Ukupno će Općina Stari Grad za stipendije u školskoj 2020/21. godini izdvojiti preko 300.000 KM.
 
Javni pozivi za nadarene učenike i studente, učenike deficitarnih i tradicionalnih zanata će biti otvoreni 15 dana, dok će Javni konkurs za učenike i studente iz porodica boračke populacije biti otvoren 30 dana, nakon čega će nadležne komisije odlučivati o svim zahtjevima.
 
Kao i ranijih godina, vrjednovat će se prosjek ocjena, učešće i postignuti rezultati na takmičenjima, porodični standard, uslovi života, a za djecu iz porodica boračke populacije i vrijeme koje su njihovi roditelji proveli u ARBiH, kao i drugi uslovi propisani javnim pozivima.
 
Stipendiranje djece iz porodica boračke populacije
 
Stipendije se dodjeljuju učenicima i studentima iz porodica boračke populacije, što su u najvećem broju slučajeva djeca demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, te u vrlo malom procentu djeca iz šehidskih porodica s obzirom da s godinama ‘izlaze’ iz ovog prava, tačnije zbog godina gube pravo na stipendiranje.
 
Stipendije mogu dobiti članovi porodica boračke populacije iz Starog Grada koji su na redovnom školovanju, mlađi od 25 godina i čiji roditelj je najmanje jednu godinu proveo u redovima Armije RBiH. Uslov je i da primanja roditelja ne prelaze iznos dvije prosječne plate FBiH, da se ne stipendiraju iz drugih izvora i da ne obnavljaju godinu na fakultetu.
 
Javni konkurs za stipendiranje djece šehida - poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u školskoj 2020/2021. godini, možete pogledati ovdje, a zahtjev za dodjelu stipendija za učenike i studente iz porodica boračke populacije možete preuzeti ovdje.
 
Stipendiranje nadarenih učenika i studenata i deficitarnih zanimanja
 
Općina Stari Grad svake godine stipendira i nadarene učenike i studente koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama. I oni moraju imati prebivalište na području općine Stari Grad, a uslov je i postignuti uspjeh: učenici srednjih škola sa najmanjom prosječnom ocjenom 4,80, a studenti fakulteta/akademija i pridruženih članica univerziteta sa najmanjom prosječnom ocjenom 9,00.
 
Kako bi se mladi ljudi motivirali za bavljenje tradicionalnim zanatima i deficitarnim zanimanjima, Općina već nekoliko godina nudi stipendije i ovim učenicima. Pravo učešća na Javnom pozivu imaju učenici I, II i III razreda srednjih strukovnih škola, koji pohađaju obrazovanje koje traje tri godine, koji nisu obnavljali godinu i učenici starih tradicionalnih zanata - šegrti koji zvanje stiču kod majstora starih zanat. Prošle godine stipendirano je sedam učenika deficitarnih zanimanja, te 104 nadarena učenika i studenta
 
Javni poziv za stipendiranje nadarenih učenika i studenata za školsku/akademsku 2020/2021. godinu, možete pogledati ovdje, a prijavni obrazac za nadarene učenike možete preuzeti ovdje.
 
Javni poziv za stipendiranje učenika/šegrta iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalnih zanata i zanimanja u školskoj 2020/2021. godini, možete pogledati ovdje, a prijavni obrazac za učenike deficitarnih i tradicionalnih zanata možete preuzeti ovdje.
 

KONKURSI

Rok za prijavu: 10.12.2020. // Konkurs je otvoren još 6 dana.

Konkurs Grada Cazin za dodjelu stipendija redovnim studentima za akademsku 2020/21. godinu