Subota, 08. Avgust 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Potpisani ugovori o stipendiranju sa stipendistima Grada Istočno Sarajevo za ak. 2018/19. godinu

Ponedjeljak, 30.12.2019. // Izvor: Grad Istočno Sarajevo // Novost
 
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković potpisao je danas ugovore o stipendiranju sa 30 studenata kojima su dodijeljene stipendije za školsku 2018/2019. godinu. Vuković je potpisao ugovore sa 21 studentom prvog ciklusa i devet studenata drugog i trećeg ciklusa studija.

Vuković je rekao da je Gradska uprava u ovoj godini promijenila Pravilnik o dodjeli studentskih stipendija, čime je omogućeno da stipendije, u redovnoj proceduri, dobiju studenti koji imaju prosjek ocjena osam i više, te da na taj način pomoć mogu da dobiju samo najbolji studenti. Vuković je dodao da pravo na stipendiju, u skladu sa konkursnom procedurom,  imaju i učenici generacije iz četiri srednje škole sa područja grada.
 
„Kad je riječ o stipendijama za drugi i treći ciklus studija, u našem pravilniku je definisano da pravo na stipendiju mogu da ostvare studenti koji studije i stručno usavršavanje nastavljaju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. To, osim brige za naše studente, govori i opredjeljenju gradske vlasti da stimuliše sve one koji se stručno usavršavaju na našem univerzitetu, te da pokažemo i koliko nam je važan Univerzitet u Istočnom Sarajevu“, rekao je Vuković.

Vuković je pojasnio da će preostali dio sredstava, koji je planiran za ove namjene, u skladu sa Pravilnikom o dodjeli studentskih stipendija Grada Istočno Sarajevo, biti dodijeljen studentima koji nisu ušli u redovnu proceduru, a to se odnosi, prvenstveno, na socijalno osjetljive kategorije stanovništva.
 
„Mislim da je ovo korektniji i pošteniji odnos prema studentima, jer stipendije, u redovnoj proceduri, mogu da dobiju zaista najbolji studenti, dok ćemo studentima iz socijalnih kategorija pomoći naknadno“, istakao je Vuković.
 
Vuković je naglasio da je veoma važno što Grad Istočno Sarajevo stipendije isplaćuje jednokratno, što znači da će već danas studentima prvog ciklusa na račun biti uplaćeno po 1.000 KM.
 
„To pokazuje našu stabilnost i sposobnost da studentima pomognemo na ovaj način, što i njima sigurno više znači. Za studente drugog i trećeg ciklusa, odnosno,  sufinansiranje naučno-istraživačkog rada obezbijedili smo po 500 KM“, rekao je Vuković.

Milica Debelnogić, student Pravnog fakulteta na Palama, zahvalila je gradonačelniku i Skupštini grada Istočno Sarajevo zbog brige koju pokazuju prema studentima.
 
„Zahvaljujem u svoje ime i u ime korisnika stipendije za ovu finansijsku pomoć, koja nam je veoma značajna. Drago nam je da lokalna vlast ima sluha za nas studente,  obrazovanje, te da se vrednuje naš trud i želja da ostanemo u našem gradu, gdje namjeravamo da obavljamo posao za koji smo se školovali“, rekla je Debelnogić.
 
Postdiplomac na Fakultetu za fizičko vaspitanje i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Zelenović zahvalio je Gradu Istočno Sarajevo što vodi brigu o studentima drugog i trećeg ciklusa studija, a ne samo studentima osnovnih studija.
 
Nama, koji smo dobili stipendije za drugi i treći ciklus studija, novac je već uplaćen. Iako to nije neki veliki iznos, vjerujte da nam je mnogo pomogao“, rekao je Zelenović.
 
Iz budžeta Grada Istočno Sarajevo u ovoj  godini izdvojeno je 60.000 KM za finansiranje studentskih stipendija, kao i 10.000 KM za sunfinsiranje naučno-istraživačkog rada.

KONKURSI

Rok za prijavu: 04.09.2020. // Konkurs je otvoren još 27 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2020. godinu