Četvrtak, 20. Juni 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Potpisani ugovori sa stipendistima Opštine Srbac u šk./ak. 2018/19. godini

Subota, 09.03.2019. // Izvor: Opština Srbac // Novost
Mladi su budućnost naše lokalne zajednice zbog čega svake godine izdvajamo sredstva iz opštinskog budžeta za stipendiranje studenata a u skladu sa mogućnostima trudimo se da povećavamo sredstva za ovu namjenu ili da proširujemo broj korisnika stipendije, rekao je danas zamjenik načelnika opštine Srbac Dragan Mikić na potpisivanju ugovora sa stipendistima opštine Srbac u školskoj 2018/19. godini.
 
Potpisivanju ugovora koje je organizovano u sali Skupštine opštine Srbac prisustvovali su studenti kojima je odobrena stipendija u iznosu od 600 KM nakon provedenog javnog konkursa, a očekuje se da će prva od ukupno šest rata, u iznosu od 100 KM, biti isplaćena u aprilu.
 
Mikić je rekao da je pravo zadovoljstvo vidjeti ovoliki broj mladih ljudi kojima je cilj da se usavršavaju i napreduju, što je i opredjelilo lokalnu upravu da već treću godinu u kontinuitetu izdvaja sredstva za ovu namjenu.
 
„Mladi su potrebniji opštini više nego ikad i nadamo se da ćete se vratiti u Srbac po završetku školovanja kako biste nastavili živjeti, raditi i razvijati našu lokalnu zajednicu“, istakao je Mikić.
 
Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, Marko Miholjčić, rekao je da su ove godine odobrene stipendije za 83 studenta koji su ispunjavali uslove konkursa i dodao da nije bilo onih koji su ostali ispod crte.
 
„Svake godine proširujemo prava stipendista, pa smo tako prošle godine povećali broj rata sa pet na šest a ove godine smo omogućili i studentima vukovcima koji su upisali prvu godinu fakulteta da takođe dobiju stipendiju. Nadam se da ćemo sličan trend nastaviti i narednih godina“, rekao je Miholjčić.
 
On je naglasio da će isplata stipendija početi tek onda kada svi studenti potpišu ugovore, a oni koji to danas nisu učinili, potrebno je da to učine u što kraćem roku u zgradi Opštinske uprave na prvom spratu u kancelariji br. 10.
 
Student treće godine Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, Nikola Komadina, rekao je da je svaka vrsta pomoći bitna za studente kojima su potrebna značajna sredstva za školovanje.
 
„Pomoć opštine i države u bilo kom pogledu nam mnogo znači. Još uvijek ne znam šta ću nakon studija, ali ako se ukaže prilika vratiću se u Srbac da nastavim živjeti i raditi“, rekao je Nikola.
 
Prvi put stipendiju će dobiti Stefan Žujić, student prve godine Mašinskog fakulteta u Banjaluci, koji je stekao pravo na stipendiju kao vukovac CSŠ „Petar Kočić“ u prethodnoj školskoj godini.
 
„Dobro će mi doći stipendija opštine jer mi studenti nemamo puno izvora finansiranja, pa ću stipendiju iskoristiti kako za troškove stanovanja, tako i za nabavku radnog materijala za studije u vidu knjiga i svesaka“, rekao je Stefan.
 
Stipendija je odobrena i za studenta četvrte godine Pravnog fakulteta u Banjaluci, Mirjanu Milašinović, koja je dijete poginulog borca. Ona je član Centra za retoriku i besjedništvo u Banjaluci ispred koga je dva puta učestvovala na takmičenjima u besjedništvu, a najveći uspjeh ostvarila je prošle godine osvojivši tri nagrade na takmičenju koje je organizovano na banjalučkom Pravnom fakultetu.
 
„Kao i svim studentima i meni stipendija mnogo znači kako bih završila školovanje i po mogućnosti zaposlila se odmah nakon studija. Ako bude prilike, posvetiću se nastavku studiranja jer mislim da pravnici konstantno trebaju proširivati svoje znanje, kako u području svog rada i djelovanja, tako i šire“, rekla je Mirjana.
 
Iz opštinskog budžeta za stipendiranje studenata u ovoj godini izdvojeno je 60 hiljada KM.

Stipendije će dobiti pet studenata iz kategorije socijalnog statusa kojima je odobreno šest mjesečnih stipendija u iznosu od 100 KM. U ovu kategoriju spadaju djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, studenti bez roditeljskog staranja, studenti čiji su roditelji korisnici stalne novčane pomoći i studenti sa invaliditetom koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica.
 
Odobrene su i stipendije za četiri studenta koji se nalaze na master studijama po Bolonjskom sistemu školovanja i postdiplomskim studijama po dosadašnjem sistemu školovanja. Njima će jednokratno biti isplaćeno 600 KM.
 
Stipendije će biti isplaćene i za 49 studenata visokoškolskih ustanova koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske ili Republike Srbije i 22 stipendije za ostale studente visokoškolskih ustanova koje se ne finansiraju iz budžeta Republike Srpske ili Republike Srbije.
 
Odobrene su i stipendije za dva studenta vukovca i jednog učenika generacije CSŠ “Petar Kočić” u 2018. godini. Njima će takođe biti isplaćene stipendije u šest rata po 100 KM.

KONKURSI

Rok za prijavu: 10.07.2019. // Konkurs je otvoren još 20 dana.

Konkurs Fondacije "Izvor nade" za dodjelu studentskih stipendija za ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 28.06.2019. // Konkurs je otvoren još 8 dana.

Konkurs Fondacije "Izvor nade" za dodjelu srednjoškolskih stipendija za šk. 2019/20. godini