Četvrtak, 09. Juli 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Retroaktivna isplata stipendija u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde

Subota, 13.07.2019. // Izvor: RTV BPK // Novost
Stotinu osamdeset studenata sa područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ostvarilo je pravo na dodjelu stipendija iz kantonalnog budžeta, u studijskoj 2018/2019. godini.
 
Iako je studijska godina završena, ugovori o dodjeli stipendija potpisani su tek danas u ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.
 
Studenti kažu da će im sredstva koja će dobiti retroaktivno, poslužiti za narednu studijsku godinu.
 
"Obzirom da se tek sada isplaćuju stipendije za prošlu godinu, mislim da će mi ova novčana podrška, ako sve bude u redu, dosta značiti u narednoj fakultetskoj godini. Smatram da su resorno ministarstvo, odnosno čitava vlada BPK Goražde nekim dijelom krivci za kašnjenje u isplati stipendija. No, treba pozitivno razmišljati i nadam se da će u predstojećoj godini taj proces isplate krenuti u januaru", izjavio je student treće godine novinarstva Haris Tutić.
 
Iznos stipendija kreće se u rasponu od 130 do 190 KM, zavisno od fakulteta, a u ove svrhe u budžetu je planirano 150.000 KM
 
Iz resornog ministarstva najavili su da će ubrzo uslijediti nova konkursna procedura za dodjelu stipendija u narednoj studijskoj godini.
 
"S obzirom na broj prijavljenih studenata koji su aplicirali za dodjelu stipendije, jasno je da je većini njih potrebna podrška i kroz institucije vlasti, takođe i podrška roditeljima. Trebamo podržavati najuspješjnije studente ali vodimo računa i o socijalnom aspektu ove podrške jer ima roditelja koji njihovim primanjima ne mogu obezbjediti finansijsku podršku za studij njihove djece. Svakako se moramo potruditi da u narednom periodu kompletan ciklus teče na vrijeme što znači i da isplata stipendija ide normalnom dinamikom", kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.

KONKURSI