Nedjelja, 22. Septembar 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Stipendije u okviru Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2019/20. godinu

Srijeda, 28.08.2019. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Vlada Republike Srbije raspisala je konkurs za dodjelu stipendija u okviru Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2019/20. godinu, a rok za prijavu je 6. septembar.

Pravo na dodjelu stipendija imaju pripadnici srpske nacionalne zajednice u zemljama iz regiona - Republika Slovenija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija, Rumunija, Republika Albanija i Mađarska, uz uslove da imaju državljanstvo država u regionu koje su obuhvaćene projektom, da su mlađi su 21 godine za studente prvog stepena, da su mlađi od 25 godina za specijalističke strukovne studije prvog stepena i za studije drugog stepena, da su mlađi od 35 godina za studije trećeg stepena, da imaju odgovarajuće obrazovanje i da imaju konverzacijski nivo znanja engleskog ili srpskog jezika.
 
Prema konkursu, stipendija obuhvata besplatnu pripremnu nastavu srpskog jezika (intenzivni kurs srpskog jezika nakon dolaska u Republiku Srbiju), besplatno školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, master akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim akademskim ili doktorskim studijama, stipendiju u iznosu od 15,000,00 dinara mjesečno, besplatnu uslugu smještaja i ishrane u ustanovama studentskog standarda, dobrovoljno zdravstveno osiguranje u skladu sa propisima i međunarodnim sporazumima, besplatnu boravišnu vizu, besplatno priznavanje srednjoškolskih diploma i besplatno priznavanje visokoškolskih diploma, dok stipendija ne obuhvata putne troškove prilikom dolaska i odlaska iz Republike Srbije, troškove javnog gradskog prijevoza u Republici Srbiji i troškove za udžbenike i radne materijale u toku studija.
 
Prijave se podnose preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, a Odluka o dodeli stipendija Vlade Republike Srbije biće donijeta do 30. septembra 2019. godine.

KONKURSI

Rok za prijavu: 16.10.2019. // Konkurs je otvoren još 24 dana.

Konkurs Grada Cazin za dodjelu stipendija redovnim studentima za akademsku 2019/20. godinu

Rok za prijavu: 25.11.2019. // Konkurs je otvoren još 2 mjeseca, 4 dana.

Swiss Government Excellence Scholarships for Foreign Scholars and Artists for the 2020-2021 Academic Year

Rok za prijavu: 05.11.2019. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 14 dana.

Chevening Scholarships for International Students for the academic year 2019/2020